Loading...

The Dead Normality - Killing Reality

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-11-2009

Tracklist

1. MG42 (4:11)
2. Wodanstahl (2:27)
3. Trinity (4:52)
4. Known But To God (5:27)
5. The Hell That Followed (4:30)

The Dead Normality is ontstaan na het uit elkaar gaan van voorgaande, succesvolle bands. Hoewel de omgeving van Rotterdam wemelt van de getalenteerde muzikanten hebben deze muzikanten elkaar al gauw gevonden. En ondanks dat de band nu pas twee jaar in de huidige vorm bestaat is daar dan ook niets van te horen en/of te zien, aangezien de muzikanten dus al de nodige ervaring opgedaan hebben in hun diverse vorige bands. Meteen met de eerste eigen nummers komt de stijl van de band uit de koker gerold: stevige thrash metal zoals in de hoogtijdagen van deze muzieksoort, echter wel aangevuld met moderne invloeden, voornamelijk uit de hedendaagse melodieuze death metal. Op deze manier ontstaat een modern geluid, gekenmerkt door de in de "moderne" metal zo aanwezige breaks en tempowisselingen. Met een strakke live show en aangevoerd door een brute zanger waar naar eigen zeggen menig metalband jaloers op is, treedt The Dead Normality op in het hele land, daarbij de zalen als rokende ruïnes achterlatend.

Luisterend naar de vijf tracks tellende cd Killing Reality kan ik de tekst uit de bio van de band alleen maar onderschrijven. De muziek die ten gehore gebracht wordt kenmerkt zich door hele pakkende, lekker in het gehoor liggende moderne thrash metal. Opener MG42 gaat meteen lekker vlot van start, een opzwepend nummer dat meteen blijft hangen. Het wordt in positieve zin overheerst door een swingende riff die je voorlopig niet meer uit je hoofd krijgt. Als volgende krijgen we het snelle en korte Wodanstahl voor de kiezen. Dit laat horen dat The Dead Normality met twee benen in deze tijd staat. Een lekker voortdenderend nummer dat de death metal kant van de band laat horen. Inmiddels is ook duidelijk hoe belangrijk de agressieve vocalen van Richard zijn voor het geluid van deze band. Daarna laat Trinity nogmaals horen dat The Dead Normality staat voor zowel agressie als melodie. Ook dit nummer thrasht lekker lomp, de vocalen zwepen de boel behoorlijk op en het gitaarwerk zorgt voor afwisseling en het melodieuze aspect. De stevige basis die gevormd wordt door de solide drums en goed volgende bas mag zeker niet onderbelicht worden. Ook de navolgende twee tracks kennen hetzelfde concept: een stevig voortdenderend tempo dankzij een prima trommelaar die weet wanneer ie zijn double bass moet gebruiken, afwisselend gitaarwerk en daar overheen de brute vocalen. Ter afwisseling wordt er dan ook nog gebruik gemaakt van een cleane zang en de nodige gitaarsolo's die het geheel echt afmaken.

Zoals voor wel meer bands geldt tegenwoordig is het allemaal niet zo origineel, de kruisbestuiving tussen death en thrash is niet nieuw, maar dit product van eigen bodem mag er zeker zijn. De muziek is strak vastgelegd op de digitale schijf en laat qua geluid niets te wensen over. Voor de liefhebbers zijn ook nog de teksten van de cd te downloaden via de website van de band.

Richard de Neve - Vocals

Dennis Moerkerk - Lead Guitar

Wouter Florusse - Guitar / backing vocals

Frank Debij - Drums

Martine Sipma - Bass