Loading...

The Order Of Israfel - Wisdom

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-08-2014

Tracklist

01. Wisdom
02. The Black Wings A Demon
03. The Noctuus
04. The Earth Will Deliver What Heaven Desires
05. The Order
06. Born For War
07. Promises Made To The Earth
08. The Vow
09. Morning Sun (Satanas)

Napalm Records heeft er weer eentje aan de haak geslagen, zo'n heerlijk groovende rockband. The Order Of Israfel is de naam, afkomstig uit Zweden, en bemand door muzikanten die hun sporen al wel verdiend hebben zo her en der. Church Of Misery en Doomdogs zijn daarbij de meest in het oog springende namen, en daarmee toch ook wel een indicatie welke richting het heen gaat met de muziek. Wisdom is het debuutalbum dat vandaag (=29 augustus, red.) verschijnt, uw reviewer is onder de indruk, luister en huiver hier naar het voorproefje, titelnummer Wisdom.

Zo begon ik ruim een week geleden de tekst om de nieuwe band The Order Of Israfel voor te stellen. Zo enthousiast was ik over de voorbode die het label de wereld inslingerde. Het titelnummer bevat alles dat heavy rock en stoner zo interessant maken: dikke grooves, vette solo's, en spanningopwekkende cooling-down-momentjes. Dat alles verpakt in een slepend/episch nummer dat bol staat van de onderhuidse spanning.

Dat The Order Of Israfel ook met een vlotter tempo overweg kan laat The Black Wings A Demon horen. Dit klinkt meer naar klassieke hardrock, al is de groove nooit ver weg. Dit nummer swingt echt als het spreekwoordelijk stel tieten; geen greintje originaliteit, maar o zo lekker! Vervolgd wordt met The Noctuus, dat weer zo'n heerlijk slepend monster is, tot halverwege dan toch ... De Sabbathiaanse versnelling zet aan tot activiteit, voordat toch weer wordt voortgeborduurd op het dodenmars-tempo.

Zo rijgen de hoogtepunten zich aaneen, want hierna komt met The Earth Will Deliver What Heaven Desires zo'n beetje het perfecte bastaardkind van Black Sabbath en Led Zeppelin. Een vleugje psychedelica en Oosterse invloeden geven dit doommonster een extra dimensie. Waarmee het voorlopig samen met titelnummer Wisdom tot de favorieten van het album behoort. Zelfs de ode aan moeder natuur Promises Made To The Earth kan die favorietenrol niet overnemen, hoe veelomvattend, verslavend en ultiem DOOM deze track ook is! Het scheelt dan ook weinig; avontuurlijk, sferisch, met een prachtig slotoffensief (dat me overigens wel nadrukkelijk aan Black Sabbath doet denken; en niet voor het eerst hier).

The Vow is de nagesproken goddeloze tirade van Damien Thorn, afkomstig uit de filmklassieker Omen III: The Final Conflict. Hierna mag Morning Sun (Satanas) in stijl afsluiten, afwisselend traag en zwaar, of een stukje vlotter. In beide gevallen mogen flitsende gitaarsolo's de slagroom op de taart spuiten. Een verrassend sterk debuut wat mij betreft! O ja, voor ik het vergeet: bekijk de agenda even voor de aanstaande tour met labelgenoten Lonely Kamel (review komt er ook aan).

Patrik Andersson Winberg - bas

Tom Sutton - gitaar

Hans Lilja - drums

Staffan Björck - gitaar