Loading...

KhaoZ - Twist the knife a little deeper

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-10-2009

Tracklist

01. Only To The Worm
02. Misantrophy
03. Shattered Light Insanity
04. Inveterate Fantasy
05. Lost In Serenity

Eind 2008 besloten een aantal ervaren rotten uit de vaderlandse thrash en death metal scene de koppen bij elkaar te steken. Het voert te ver om een opsomming te geven van alle bands waarbij deze mannen in de afgelopen jaren betrokken zijn geweest. Maar neem maar van mij aan dat de zwaargewichten van KhaoZ weten waar Abraham de mosterd haalt. Slechts een paar oefensessies waren voldoende om al begin 2009 de eerste nummers te laten ontstaan. Over de te spelen stijl waren de heren het al op voorhand eens: old school death metal moest het worden. En zo gebeurde het dus dat in april van dit jaar al begonnen kon worden met de opnames voor deze eerste MCD, pas een paar maanden na de eerste oefensessies. Tussen de opnames door, overigens gedeeltelijk gemaakt in de WingsOfDeath studio, werd ook nog de tijd gevonden voor de opname van een videoclip. Het openingsnummer van de cd , Only to the Worms, is op beeld vereeuwigd en staat dus ook op dit debuut.

We schrijven oktober 2009 en inmiddels is Twist The Knife A Little Deeper, want zo heet dit schijfje, gereed. Om de MCD nog te voorzien van een optimale killer sound is KhaoZ naar de Music Lab studio van Harris Johns gegaan, zodat het product helemaal af is ! Op dit moment is de band in het oefenhok bezig om de puntjes op de i te zetten voor een complete setlist, om na het verschijnen van de cd de vaderlandse podia te kunnen bestormen.

Het meeste of in ieder geval eerste opvallende aspect van 'Twist the Knife a little deeper' is het gebruik van twee verschillende vocalisten. Enerzijds is er de brute grunt van bruller Olav, anderzijds de bijna hysterische scream van Johan. En meteen in opener Only to the Worms blijkt dat deze afwisseling prima werkt. Zowel afzonderlijk maar vooral als de vocalen tegelijkertijd inzetten geeft dit de muziek van KhaoZ een extra dimensie. En daarmee heeft de band wel iets eigens te pakken.

Voor wat betreft de muziek kunnen we snel duidelijk zijn: het is inderdaad old school death metal geworden. Lekker lomp in de midtempo nummers en passages, zoals vooral in het al genoemde Only to the Worms en Misanthropy. Maar ook furieus, snel en gemeen zoals bijvoorbeeld in Shattered Light Insanity. KhaoZ beheerst de meerdere aspecten van dit genre uitstekend en het is overduidelijk te horen dat we hier te maken hebben met doorgewinterde muzikanten. Mijn persoonlijke favoriet is het trage, intens smerig klinkende Inveterate Fantasy. De razendsnelle break in het nummer bezorgde me bijna een gekneusde nek, gelukkig kon ik in het vervolg van het nummer weer enigszins herstellen. Dit nummer brengt de slechtste gedachten in mij naar boven door het lekker ranzige slome tempo, de putrochels van Olav en de zieke krijsen van Johan. Afgesloten wordt deze mini cd met weer een snelheidsmonster: Lost in Serenity, dat inderdaad allesbehalve sereen aandoet.

Al met al kan ik concluderen dat de vijf tracks op deze mini cd aan me voorbij gevlogen zijn, hij is alweer afgelopen voor je het goed en wel doorhebt. De muziek zit lekker in elkaar, wordt prima uitgevoerd en het schijfje heeft een lekkere lompe productie meegekregen. Een nadeel wil ik toch wel even aanstippen: originaliteit is ver te zoeken bij KhaoZ. Het nadeel van “nieuwe” bands in dit genre is dat ze kiezen voor een muzikale richting die al behoorlijk uitgekauwd is. Het goede van KhaoZ is dat ze zich door hun kwaliteiten weten te ontworstelen aan de grauwe middenmoot. Op het moment van schrijven heeft KhaoZ hun eerste optreden er op zitten en bereiden ze zich voor op alles wat er nog komen gaat, zoals bijvoorbeeld de officiele cd-presentatie op 31 oktober. Ik zou elke liefhebber van smerige ouderwetse death metal willen aanraden om KhaoZ eens te checken.

Olav - grunts

Johan - screams

Erik-Jan - gitaar

Michel - gitaar

CJ - bas

Edwin - drums