Loading...

The Devil's Blood - The Time of no Time Evermore

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-10-2009

Tracklist

1. The Time Of No Time
2. Evermore
3. I’ll Be Your Ghost
4. The Yonder Beckons
5. House Of 10.000 Voices
6. Christ Or Cocaine
7. Queen Of My Burning Heart
8. Angel’s Prayer
9. Feeding The Fire With Tears And Blood
10. Rake Your Nails Across The Firmament
11. The Anti-Kosmik Magick

Zoals al eerder beloofd is hier dan mijn praatje over de officiele volledige debuut cd van The Devil's Blood. Slechts twee jaar bestaan ze pas en er valt al een aardig persmapje te vullen met activiteiten als releases, binnen- en buitenlandse optredens en allerlei verhalen rondom de band. Met name de live optredens, door henzelf rituelen genoemd, zorgen voor genoeg gespreksstof vanwege de overvloedige aanwezigheid van wierook, vuur en bloed op het podium. Over de band en hun leden zelf heb ik nog altijd niets zinnigs te melden aangezien zij hun identiteit aardig af weten te schermen. Wat wel duidelijk is, is dat de band volledig draait om gitarist en oprichter van de band Selim Lemouchi. Hij is hoofdelijk verantwoordelijk voor alle muziek en woorden die uit The Devil's Blood voortkomen. Alles wat hij schrijft en doet handelt over zaken die zeer persoonlijk en zelfs autobiografisch zijn. Hij beschouwt zichzelf als Satanist en streeft ernaar om zijn gedachtengoed via The Devil's Blood uit de dragen.

Over de muziek van The Devil's Blood in het algemeen en die op dit schijfje in het bijzonder valt evenwel genoeg te vertellen. Muzikaal gezien en vanwege de occulte thematiek lijkt het een regelrechte reïncarnatie van de psychedelische rockbands uit de jaren zeventig. Ontdaan van alle poespas rondom de band is het heerlijke spacy, trippende, premature hardrock/metal dat we voorgeschoteld krijgen. De basis van het geluid wordt gelegd door een authentiek, warm gitaargeluid. Aangevuld met het opvallende stemgeluid van de zeer aanwezige zangeres en het nodige soleerwerk staat niets meer in de weg om je laten meevoeren op de trip die The Time of no Time Evermore heet.

Na het intro wordt met de eerste twee nummers een ding meteen duidelijk: The Devil's Blood verstaat de kunst van het liedjes schrijven. Sterk, meervoudig gitaarwerk en bijna engelachtige vocalen leiden tot catchy rocksongs waarbij je haast niet stil kunt blijven zitten. Noem het opzwepend of meeslepend, werken doet het in elk geval. Met name het met solo's doorspekte I'll Be Your Ghost is niet meer uit de hersenpan te branden, al na eerste beluistering. Duidelijk hoorbare invloeden hier trouwens van een band als Thin Lizzy, dat twin gitaarwerk hebben we vaker gehoord.

Het navolgende The Yonder Beckons is vervolgens een zich trager voortslepend nummer zonder pieken of dalen, als het ware gedachteloos voortkabbelend. House of 10.000 Voices brengt daarna weer wat meer spanning, met name door de fraaie opbouw. Opnieuw hoofdrollen voor het gitaarspel en The Mouth of Satan.

Natuurlijk is er op een album als dit ook plaats voor een titel die de gemoederen op voorhand doet bezighouden. Dat is geworden Christ or Cocaine. Een lekker pittige riff dient als basis voor een wat steviger nummer, waarin er weer volop op los gesoleerd wordt. De plaat sluit af met het rond een eenvoudig gitaarloopje gebouwde The Anti Kosmik Magick. Het is een lekker bezwerend nummer waarin je je helemaal kunt laten meeslepen. De lijzige vocalen versterken het zweverige gevoel en natuurlijk mag een lekker freakerig einde niet uitblijven.

Iets dat overduidelijk hoorbaar is, is dat de band nou niet bepaald bestaat uit nieuwkomers, maar ervaren muzikanten. Die ervaring wordt met de band zelfs nog versterkt door de vele (inter)nationale optredens en de eerder uitgebrachte opnames. Voor deze cd verschenen immers al zo'n drie EP's/mini cd's. Sinds september is er dan het officiele full length debuut The Time of no Time Evermore, merkwaardig genoeg uitgebracht op het Duitse black metal label Van Records.

Voer voor overjarige hippies zoals ik!

F. The Mouth of Satan

S.L.

B.

T.