Loading...

Skindred - Volume

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-11-2015

Tracklist

01. Under Attack
02. Volume
03. Hit the Ground
04. Shut Ya Mouth
05. I
06. The Healing
07. Sound the Siren
08. Saying It Now
09. II
10. Straight Jacket
11. III
12. No Justice
13. Stand Up
14. Three Words

In mijn korte babbeltje over de single Under Attack vertelde ik al een en ander over de Britse band Skindred. Met daarbij de belofte dat ik ook wat dieper zou ingaan op Volume, het nieuwe album van de band. Bij deze dus.

Het album begint dus met genoemde single, waarna het verder gaat met titelnummer Volume. Ik kan me zo voorstellen dat dit de volgende single/video wordt (edit: zonder dat ik dat wist bleek dit al het geval te zijn), want het refreintje is wel erg aanstekelijk. Daarnaast horen we uiteraard de vertrouwde elementen, vooral gebaseerd op de muzikale potpourri van ruige metalriffs, nu metal, hiphop, rap, funk, reggae, dubstep - om maar wat te noemen. Zelf noemt de band z'n muziek ragga-metal.

Ik noemde in eerste instantie Rage Against The Machine als vergelijking, maar daar zijn er inmiddels nog wel een paar bij gekomen, waar onder Urban Dance Squad. Ik kwam daarop door de intermezzo's die de denkbeeldige onderdelen van het album scheiden (zoals hier I, II en III) precies zoals Urban Dance Squad dat ook deed op hun album Life 'n Perspectives of a Genuine Crossover (1991) om de muzikale roots te benadrukken. Natuurlijk gaat de overeenkomst verder dan dit, namelijk de smeltkroes van stijlen, voorzien van scherpe vocalen, venijnig gitaarwerk, laidback ritmes en een vleugje elektronica.

Even later doen Sound The Siren en Saying It Now me een klein beetje denken aan Jane's Addiction, ook weer zo'n band die geheel z'n eigen gang ging en maling had aan conventionele muzikale hokjes. En daarnaast ook rauwe muziek en pakkende deuntjes prima wist af te wisselen. Het is eigenlijk de sfeer die me hieraan doet denken, de muziek is niet helemaal vergelijkbaar. Het geeft vooral aan dat Skindred me naar de jaren '90 terug voert met hun muziek. Al zijn volgens mij bij geen enkele crossover band uit die tijd de reggae invloeden zo aanwezig geweest als bij Skindred. Uiteraard mag ook Living Colour niet onbenoemd blijven, ik denk dan zelfs niet alleen als vergelijking, maar zelfs wel als invloed!

Deze Britten verdienen in deze tijd dan ook zeker een eigen plekje in het uitgebreide muzikale spectrum. Ik ben altijd al wel gecharmeerd geweest van bands die er een uitdaging in zochten om op een avontuurlijke manier rock/metal te vermengen met andere/afwijkende stijlen (behalve genoemde bands denk ik dan ook aan Primus, Faith No More, en zelfs aan The Prodigy). Hoewel Skindred voor mij niet de meest uitdagende band is in dit kader bekeken, beleef ik toch zeker het nodige plezier aan Volume.

Benji Webbe - Vocals

Mikey Demus - Guitar

Dan Pugsley - Bass

Arya Goggin - Drums

Dan Sturgess - DJ