Loading...

Van Halst - World of Make Believe

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-03-2016

Tracklist

01. The End
02. Save Me
03. Ryan's Song
04. World of Make Believe
05. Questions
06. Denying Eyes
07. Monster
08. Plastic Smile
09. Put Him Down
10. Perfect Storm

Het Canadese Van Halst weet je als luisteraar vooraf wel behoorlijk op het verkeerde been te zetten. Wanneer je denkt gothic metal met een zangeres te gaan beluisteren verwacht ik in elk geval niet dit. Opener The End overdondert onmiddellijk (maar overtuigt nog niet direct). De (gothic?) rock/metal van Van Halst is namelijk niet van de zoetsappige soort, zangeres Kami van Halst is dat al helemaal niet! Deze Kami is de naamgeefster van de band, die ooit is opgestart om de solo-loopbaan van de zangeres te ondersteunen. World of Make Believe is het debuutalbum van wat nu een echte band is.

De nummers Save Me en titelnummer World Of Make Believe waren ruim voor het verschijnen van het album al als single verschenen, en geven een goed beeld van de band. Van Halst brengt een niet al te ingewikkelde, bij vlagen zeer pakkende mix van alternatieve rock en eigentijdse melodieuze metal, met uiteraard een hoofdrol voor de zeer afwisselende vocalen van Kami van Halst. Waarom de band dan nog altijd met regelmaat het label gothic opgeplakt krijgt is mij dan ook een raadsel. Ok, een aantal nummers gaan wel een klein beetje die kant op, maar kom op, kijk eens even verder.

Waar de band mij nog het meest aan doet denken is zeg maar een light versie van In This Moment. Ja, toch weer een vergelijking met een band met een zangeres aan het roer, maar ook daarvoor geldt: niet zo maar eentje. Want ook Maria Brink is een dame met een fikse longinhoud en diversiteit aan stemmen, met een band achter zich die weet hoe moderne metal moet klinken. Alleen is de muziek van Van Halst wat minder extreem, meer gestroomlijnd. Daarnaast is er nog wel een overeenkomst: beide bands en zangeressen hebben in hun teksten ook nog eens wat zinnigs te melden. Van Halst zingt dan ook over sociale misstanden/sociaal bewustzijn en gerechtigheid.

Ingeklemd tussen genoemde singles zit het zeer gevoelige Ryan's Song, een ingetogen nummer waar ik zo m'n bedenkingen bij heb. Het is weliswaar een zeer sterk uitgevoerde track (al heb ik er niks mee) waarmee de band denk ik moet uitkijken voor het Evanescence-effect. Daar zou Van Halst zich echt mee te kort doen. Ik vind het wel prettig om te horen dat band en zangeres ook dit aan kunnen. Wel een minpunt trouwens voor die vreselijke fade-out! Ook niet overtuigend vind ik de afsluitende piano-ballad Perfect Storm; allemachtig wat duurt die lang zeg! Nog een minpunt.

Verder weet Van Halst prima af te wisselen tussen rustig en rockend materiaal, of een combinatie daarvan. Ik vind het begin van nummers als Questions en Denying Eyes eigenlijk veel te ingetogen, maar daar staat dan weer een pittige beuker als Monster tegenover. Ook verrassend vind ik de bluesy track Put Him Down, zoiets had ik hier helemaal niet verwacht. Afwisseling troef dus, met een krachtige stem die het materiaal prima weet te dragen. Ik ben wel benieuwd hoe ver Van Halst het gaat schoppen!

Kami Van Halst - Vocals

Scott Greene - Guitar, vocals

Brett Seaton - Drums, vocals

Steve Vincent - Bass

Scott Fox - Programming