Loading...

Convulse - Cycle of Revenge

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-03-2016

Tracklist

01. Cycle of Revenge
02. God is You
03. Pangaea
04. Fractured Pieces
05. Nature of Humankind
06. Ever Flowing Stream
07. War
08. Into the Void

Het album Evil Prevails betekende eind 2013 de wederopstanding van het Finse Convulse. De band bracht hiermee een welgemeende ode aan de old school death metal, een genre dat ze tot op dat moment trouw bleven. Inmiddels is het 2016, en de heren van Convulse weer een paar jaar ouder en wijzer. Dat betekent ook een nieuw album: Cycle of Revenge, dat korte metten lijkt te maken met het verleden.

Begin januari werd het titelnummer al via het bekende videokanaal ten gehore gebracht, en was al snel duidelijk dat de Finnen een andere muzikale weg waren ingeslagen. Weliswaar zijn er - zeer matig - elementen van de oudschoolse death meegenomen, maar het nieuwe album vertoont nadrukkelijk een progressief gezicht, of beter gezegd; geluid!

Titelnummer Cycle Of Revenge mag het bal openen, en doet dat op overtuigende wijze. Convulse is hier overduidelijk op zoek naar een nieuw, of in elk geval ander geluid. Aan genres doet de band overduidelijk niet meer; hier worden de platgetreden paden hooguit gebruikt als basis, waarbuiten de muziek zich een weg tracht te banen langs nog onontgonnen terrein. Opzwepend, bijna luchtig of vrolijk klinkend gitaargeluid is hier de baas, al is en blijft de ondergrond lekker zwaar, net als de grunt. Buiten die grunt heeft het nummer wel een rustgevend, wat Oosters sfeertje.

God Is You sluit hier vervolgens mooi op aan met z'n wat zwierige, bijna psychedelische gitaargeluid. Het aparte drumritme past hier goed bij, en geeft het nummer een swingende feel. Al verandert het nummer gaandeweg wel wat van sfeer, die groove blijft wel lekker hangen zeg! De grunt lijkt hier zowat een dissonant, en herinnert eigenlijk als enige nog aan het verleden. Pangaea is hierna wel wat rauwer, en doet me bizar genoeg denken aan Roots, Bloody Roots van Sepultura. Nou ja, groove weer verzekerd dus, net als het spetterende gitaarwerk, dat inmiddels 'normaal' lijkt te worden hier. Net als trouwens die heerlijk meegroovende bas, die ook niet ongenoemd mag blijven!

Convulse gaat op de nieuweling nergens vol gas, maar weet op eerder bezwerende, bijna psychedelische manier de aandacht vast te houden. En goed vast te houden, want Cycle Of Revenge luister je met gemak in een keer uit! Avontuurlijke nummers als Fractured Pieces en afsluiter Into The Void nodigen uit tot meerdere luisterbeurten, terwijl er bij wijze van uitzondering met War een keertje lekker gebeukt mag worden. De Finnen leveren hier een onverwacht interessant album af, dat menig liefhebber van het oudere werk tot hoofdschudden zal doen bewegen. Ik raad Cycle Of Revenge zeker aan de avontuurlijk ingestelde metalliefhebber aan. Daarnaast ben ik enorm benieuwd naar de volgende stap die Convulse in petto heeft.

Rami Jämsä - Guitar, Vocals

Juha Telenius - Bass

Rolle Markos - Drums