Loading...

Winterhorde - Maestro

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-05-2016

Tracklist

01. That Night in Prague
02. Antipath
03. Worms of Souls
04. They Came with Eyes of Fire
05. Chronic Death
06. The Heart of Coryphee
07. A Dying Swan
08. Maestro
09. Through the Broken Mirror
10. Cold
11. Dancing in Flames

Winterhorde is een vrij eigenzinnige metalband uit Israël, die later deze maand met hun derde album Maestro komt. De band bestaat al sinds 2001, maar is nog niet al te actief geweest op platengebied. Ze laten gerust een aantal jaar tussen de releases verlopen, zoals blijkt uit de voorgaande albums Nebula (2006) en Underwatermoon (2010). Toch is de band redelijk succesvol en heeft al een aantal aardige optredens in de bagage verzameld, net als positieve recensies van de voorgaande albums.

Om van Maestro (opnieuw) een succes te maken zijn dan ook niet de minste deskundigen aangetrokken om het album van het juiste geluid te voorzien. V. Santura (Dark Fortress, Triptykon) produceerde al voorganger Underwatermoon, en is wat betreft Maestro (mede)verantwoordelijk voor de productie en de mix. De alom gewaardeerde Jens Bogren (inmiddels bekend van te veel om op te noemen) tekende voor de mastering. Dat er daarnaast nog een heel blik gasten is opengetrokken voor wat toegevoegde vocalen (en een verteller) en instrumentarium (viool bijvoorbeeld) lijkt dan nog maar bijzaak. Net zoals dat de huidige line-up van de band zo goed als vernieuwd is sinds het vorige album: vijf van de zeven leden maken pas sinds 2014 deel uit van Winterhorde.

Het huidige zevental brengt een eigenzinnige mix van extreme (meest black) metal met progressieve elementen; dat is een nette beschrijving voor: de muziek vliegt werkelijk alle kanten op. Symfonische black metal vind ik eigenlijk net de lading niet dekken, maar komt in de buurt. Van betoverende en ingetogen tederheid tot de meest brute passages, die dan qua sfeer en temperament uiteenlopen van het ijzige koude noorden tot het heetste en diepste middelpunt van de aarde. Ik vermoed dat de basis van deze band ergens in de black metal ligt, zoals bijvoorbeeld uit Antipath, het eerste nummer van het album (na intro That Night In Prague) mag blijken. Daaraan zijn dan flink wat symfonische en sferische (met een belangrijke rol voor de viool en de afwisselende vocalen) elementen toegevoegd, zodat een lekker bombastisch en theatraal klinkend geheel ontstaat.

Maar zoals gezegd: de muziek bevat ook veel sferische en ingetogen momenten, zodat we niet alleen met zware metal om de oren geslagen worden. Het prachtig opgebouwde titelnummer Maestro lijkt me daar een mooi voorbeeld van. Ook in die momenten wordt de eerste viool van stal gehaald, die samen met een soort van cleane, power metal-achtige zang zo'n beetje het belangrijkste sfeerelement vormt. Ook wordt veelvuldig gebruik gemaakt van akoestisch gitaarwerk. En hoewel met name die zang wel even wennen was vind ik het uiteindelijk prima werken. Je moet er wel tegen kunnen denk ik.

Als ooit de term muzikale reis van toepassing was, dan is het wel op Maestro van Winterhorde. Van lieflijke klanken tot ruwe uitbarstingen: je vindt het allemaal hier. Dat leidt niet tot uitsluitend gelukte composities of telkens bevredigende experimenten. Een heel enkel keertje schuren de verschillende elementen net een beetje, of wordt een probeerseltje net iets te ver doorgevoerd naar mijn mening (in het wel heel lange The Heart of Coryphee bijvoorbeeld). Maar over het geheel is Maestro echt een heel breed muzikaal georiënteerd en uitdagend album geworden, waar je echt je tijd voor moet nemen.

Sascha "Celestial" Latman - Bass

Alexander "Morgenrot" Feldman - Keyboards, Theremin, Acoustic guitars

Zed "Z. Winter" Destructive - Vocals

Maor "Morax" Netz - Drums

Dima "Stellar" Stoller - Guitars

Omer "Noir" Naveh - Guitars

Igor "Khazar" Kungurov - Vocals, Acoustic guitars