Loading...

Obeah - Demo 2009

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-01-2010

Tracklist

01. Bound by Light
02. Pinnacle of Horrors
03. From Abysmal Depths

Obeah zag het levenslicht toen de gebroeders Alwicher (beiden gitaar) besloten een nieuwe band te beginnen waar ze hun voorliefde voor zware metalen in kwijt konden. In 2005 ging dit van start, maar na enige bezettingswisselingen werd in 2006 een stabiele line-up gevonden. Drummer Armand, vocalist Atila en bassist Martijn maakten Obeah compleet. En vanaf daar ging het hard!

Na een half jaar te zijn opgesloten in de oefenruimte was Obeah in oktober 2006 klaar voor het eerste optreden in het plaatselijke Staddijk. Aan ervaring geen gebrek in een bezetting die bestaat uit muzikanten die in de lokale metal scene allemaal hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Het feit dat de mannen elkaar al meer dan tien jaar kennen draagt bij aan de kwaliteit van de samenwerking. Het is nog niet voorgekomen dat er onenigheid was over de muzikale koers. De muziek van Obeah omschrijven ze zelf als 'groovende deinende oldschool deathmetal'. Laten we het houden op old school death metal in de stijl van bands als Bolt Thrower, oude Obituary, een vleugje Carcass en Entombed. Dit wil echter niet zeggen dat deze bands blindelings gekopieerd worden. Obeah voegt er inderdaad een eigentijds groovy aspect aan toe.

Medio 2009 verschijnt er dan een eerste, titelloze demo. Het bijzondere is in dit geval dat de demo niet verkocht wordt, Obeah vraagt er namelijk in principe nix voor. Wel staat er tijdens optredens een pot naast voor een vrijwillige bijdrage. Dat dit gebaar gewaardeerd wordt door het publiek blijkt wel uit het feit dat vrijwel iedereen toch wat euro's tevoorschijn haalt.

Opener Bound by Light gaat meteen voortvarend van start in een fors tempo. Verrassend is vervolgens de vertraging en de lage grunt die inzet. De toon is gezet: de tempowisselingen houden de muziek spannend, terwijl de sfeer constant duister blijft. Langzaam of snel, het maakt Obeah niet uit, de gitaarriffs blijven constant doordenderen, de drums houden de boel strak in het gareel en de diepe grunt houdt het zaakje lekker duister.Daarna begint Pinnacle of Horrors met een bijna catchy gitaarriffje, maar gelukkig volgt al weer snel het dreigende, bijna doomy tempo. Heerlijk om te horen hoe de combinatie van drums, bas en grunt de muziek zo'n lekker duistere, bijna zieke sfeer geeft. In de snellere stukken zijn het dan juist de gitaren die mogen uitblinken. Afsluiter From Abysmal Depths tenslotte bevestigt wat de luisteraar na de twee vorige tracks al had geconstateerd. Het lijkt er op dat het spelen met tempo's en met name het daaraan toevoegen van een lekkere groove HET handelsmerk van Obeah is.

En hoewel de nummers volgens een bepaald concept in elkaar gezet lijken te zijn, wil dit niet zeggen dat Obeah saai of eenzijdig bezig is. Integendeel, de afwisseling die zij binnen een nummer brengen is het sterke punt. Het varieren tussen snelle en trage death metal houdt de muziek spannend. Wat de band ook prima helpt is dat de muziek erg strak wordt uitgevoerd, je kunt horen dat hier ervaren muzikanten aan het werk zijn. Compliment verdient overigens ook de productie van de demo. Die zorgt voor een heldere cleane mix, waardoor de muziek niet klinkt als een muur van geluid, maar waarin elk afzonderlijk aspect van de band goed naar voren komt. Wat mij betreft een aanrader van de bovenste plank. Hopelijk gaan we van Obeah in de toekomst nog meer horen, letterlijk en figuurlijk!

Ates Atila - Vocalen

Tjeerd Alwicher - Gitaar & Achtergrond Vocalen

Bjorn Alwicher - Gitaar

Martijn Ophoff - Basgitaar & Achtergrond Vocalen

Armand Knibbeler - Drums