Loading...

Leaves' Eyes - Fires In The North

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 25-12-2016

Tracklist

01. Fires In The North
02. Fires In The North (Acoustic Version)
03. Edge Of Steel
04. Sacred Vow
05. Swords In Rock

Na het vertrek van Liv Kristine word de frontpositie van folkmetal-giganten Leaves Eyes gesierd door de Finse Elina Siirala. Natuurlijk is zo’n nieuw gezicht even wennen, zeker sinds Liv vanaf het begin het karakteristieke gezicht was van de band, maar ik ben persoonlijk blij met Elina. Een sympathiekere kop met iets meer pit in haar stem dan Liv’s suikerzoete keeltje. Ze maakt haar studiodebuut met Leaves Eyes op dit tussendoortje Fires in the North. Hij ligt al een maandje in de schappen dus nu net nadat ze terug zijn van hun Amerikaanse tour met Sonata Arctica, wordt het maar even tijd dat ik deze onder de loep neem.

Titelsong Fires on the North staat in tweevoud op deze EP, een normale en een akoestische versie. Ik vind dat het folky gevoel beter tot zijn recht komt bij de tweede genoemde, en de eerste lijkt meer op een cover-met-gitaren van de akoestische versie. Edge of Steel was de onofficiële soundtrack van de Noordse landen op het afgelopen WK voetbal. Een nummer dat nog merkwaardig laag en melancholisch klinkt voor een battle-hymne. Het refrein had iets meer gespat als er iets meer euforie in gegoten was, maar dat terzijde is het best eentje om mee te zingen aan te zijlijn.

Met Sacred Vow gaat het meer lijken op het meeslepende werk dat we van Leaves Eyes gewend zijn. Voorzien van een goed stampend refrein en heerlijke uithalen van Elina die even laat horen uit wat voor hout ze is gesneden. Geen Leaves Eyes release is compleet zonder een full blown middeleeuws vikingfeest, en dat is Swords in Rock. Weer een heerlijk meehupsen-en-bier-zuipen nummer. Het wolvengehuil ertussen maakt het helemaal af!

Een wissel van zangeres lokt meestal een vete uit onder fans van wie er nou beter is, maar ik vind dat er haast geen concurrentie is deze keer. Elina past perfect in het plaatje van Leaves Eyes en ik denk zelfs dat de band alleen maar goeie dingen staat te wachten met haar op de voorgrond. Fires in the North al een heerlijk voorproefje van wat komen gaat…. Hopelijk!

Elina Siirala - vocals

Alexander Krull - vocals, keyboards & samples

Thorsten Bauer - guitars, bass

Pete Streit - guitars

Joris Nijenhuis - drums