Loading...

Greyline - Behind The Masquerade

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-02-2010

Tracklist

01. Flooding the Mountains
02. Nomads on the Run
03. Where Death do us Start
04. Diamonds in our Dreams
05. Hunt of the Coyote
06. Riget
07. Ravens Ahead
08. Knives & Smiles
09. Mirrors

Greyline vindt zijn oorsprong in het Noorden van Nederland, en is aldaar eind 2001 ontstaan. Noemenswaardige wapenfeiten zijn er zeker te melden: de debuut-cd Red Carpet Avenue in 2004, optredens op Waldrock en Eurosonic en het halen van de finale van De Grote Prijs van Nederland zetten Greyline op de kaart. Ook speelde de band al op uiteenlopende locaties in Europa. Met de ervaring van deze jongens zit het dus wel goed.

De afgelopen jaren werden gebruikt om te werken aan het tweede volledige album Behind The Masquerade, waarvoor ruimschoots de tijd is genomen. Met de opnames werd al in 2008 begonnen, eind 2009 was het gehele pakket gereed. Bekendere Nederlandse en buitenlandse technici zorgden er voor dat de plaat klinkt als een klok. Bijzonder is dat Greyline dit nieuwe album gratis weggeeft als download via hun website. De band ziet het verspreiden van hun muziek via internet als de toekomst, en kan op deze manier veel sneller een groter publiek bereiken. Daarnaast verschijnt die plaat niet op cd, maar op vinyl, via het Nederlandse Black Death Records. De oplage van 500 elpees is bedoeld voor mensen die iets extra's willen naast alleen een digitaal album.

Op Behind The Masquerade zijn uiteindelijk negen nummers terecht gekomen. Stuk voor stuk complete compacte nummers die ieder voor zich de moeite van het beluisteren waard zijn. Toch heb ik er moeite mee om de tracks ieder voor zich te beschrijven. Wat ik namelijk het sterke punt van dit album vind, is het geheel. Niet dat het een conceptplaat is in de oorspronkelijke betekenis, maar het geheel en de volgorde van de afzonderlijke delen maken de plaat compleet.

Als er 1 woord is waarmee ik de plaat zou willen omschrijven, dan is dat: spannend. Greyline laat zich niet vastzetten in een bepaald (sub)genre, de muziek van de band laveert moeiteloos tussen allerhande stijlen door. Van een swingende, moderne stamper als opener (Flooding the Mountains) via een bijna country en western aandoend instrumentaaltje (Hunt of the Coyote) tot aan de bezwerende, lome stoner-achtige afsluiter (Mirrors): Greyline beheerst het allemaal. Niet alleen binnen de verschillende nummers onderling, maar ook in de nummers zelf is dynamiek het sleutelwoord. Belangrijk hierin is dan ook dat Greyline beschikt over een zanger die dit allemaal moeiteloos aan kan, en zelfs met zijn gevarieerde vocalen een extra dimensie toevoegt aan de muzikale hoogstandjes van zijn collega's.

Behind the Masquerade is wat mij betreft vooral een album dat je even de tijd moet geven. De basis van de muziek is nog altijd wel te vinden in de rock/metal. Maar Greyline biedt zoveel meer, zodat dit album vooral geschikt is voor de luisteraar met een avontuurlijke inslag. Als je de moeite op kunt brengen om dit album een kans te geven wordt je beloond met dynamische, spannende muziek waar je je niet snel mee zult vervelen. Extra aandacht wil ik nog een keer vestigen op het prachtige afsluitende Mirrors, een ruim elf minuten durende trip waarin je jezelf heerlijk mee kunt laten voeren. Hoe veelzijdig kun je als band zijn.

Jabe - Bass, Vocals

Job - Lead Guitar

Wieger Jan - Drums

Jurjan - Guitar, Vocals