Loading...

Dr. Living Dead - Cosmic Conqueror

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-11-2017

Tracklist

01. Coffin Crusher
02. Can't Kill The Dead
03. The Summoning
04. Terror Vision
05. Cosmic Conqueror
06. Disease To Exist
07. Into The Eye
08. Survival Denied
09. Moment Of Clarity
10. Infiltrator/Exterminator
11. Cyber Crime

Over het Zweedse Dr. Living Dead was ik al enthousiast ten tijde van de albums Radioactive Intervention (2012) en Crush The Sublime Gods (2015). Vorige maand verscheen het volgende album in de rij: Cosmic Conqueror. Ik was dus wel benieuwd of deze me ook weer zou bevallen.

De thrash-hardcore-crossover stijl heb ik altijd een warm hart toegedragen, en ik ben blij dat er nog altijd bands zijn die die stijl heden ten dage met het grootste plezier uitdragen. Iron Reagan en Gama Bomb doen dat bijvoorbeeld met verve, maar ook dit Zweedse kwartet doktoren kan wat mij betreft gerust in de voetsporen treden van bands als Suicidal Tendencies, Anthrax, S.O.D./M.O.D., D.R.I., Municipal Waste enzovoort.

De oer-thrash wordt nog altijd superstrak, snel en enorm energiek uitgevoerd. Zowel riffs als grooves worden als in een spervuur aan de luisteraar opgedrongen, waardoor het bijna onmogelijk is om niet direct mee te tappen, timmeren, hakken, schoppen, hoofdschudden, wat dan ook. Energiek ja, dat zei ik al.

De uitstekende opener Coffin Crusher zet direct de toon, om je daarna niet meer los te laten. Na het beukende duo Cosmic Conqueror en Disease To Exist is het dan tijd voor een welkom rustpuntje, in de vorm van het instrumentaaltje Into the Eye. Het zal niet verbazen dat Dr. Living Dead vervolgens op dubbele kracht doorblaast met Survival Denied, en dat volhoudt tot afsluiter Cyber Crime. Op dit alles is echter één uitzondering: ik vind Terror Vision maar slappe hap. Geen power, geen ballen, daarmee overbodig op dit album.

De vier Zweden bieden geen greintje originaliteit, maar storten zich met hart en ziel op de jaren '80 en '90 crossover, en voeren deze stijl superstrak en kneiterhard uit. Met oprechte liefde voor het genre, en - inderdaad - met super veel energie. Gezegend met een zanger die klinkt als Mike Muir (Suicidal Tendencies) in z'n meest opgefokte dagen is Cosmic Conqueror opnieuw een must-have voor de Dr. Living Dead-fan!

Johannes Wanngren (Dr. Rad) - bas, zang

Thomas Sundin (Dr. Toxic) - gitaar, zang

Christoffer Hjelte (Dr. Mania) - zang

Staffan Lundholm (Dr. Slam) - drums