Loading...

Ortega - 1634

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-05-2010

Tracklist

01. Still
02. Into the Waves
03. Shipwrecked
04. The Siren
05. Octagon
06. Chaser
07. The Oracle

Ortega is een vierkoppige post metal formatie uit Groningen. Na het debuutconcert in Vera (Groningen) in januari 2008, heeft Ortega zich in de studio bezig gehouden met de opnames van een compleet album. De plaat is in zijn geheel opgenomen en gemixt door JB van der Wal, ook verantwoordelijk voor de productie van een heel zwik andere, uiteenlopende bands. Het debuutalbum 1634 ziet dan begin 2010 het levenslicht. En wie, net als ondergetekende, niet echt vertrouwd is met de term post metal: denk daarbij aan bands als Neurosis, ISIS en The Ocean.

1634 gaat sfeervol van start met een voortkabbelend intro. Een clean gitaarriffje, invallende bas en drums, later aangevuld met een vervormde gitaarriff bouwen langzaam de spanning op, dat leidt naar het eerste echte nummer van het album Into The Waves. Ook hier wordt weer de tijd genomen voor de opbouw, al gaat het er inmiddels wat rauwer aan toe. Na het vervormde gitaarintro gaat het nummer van start in een wat tegendraads ritme en horen we ook voor het eerst de zang: rauwe, enigszins over de top vocalen die goed bij de muziek passen. Het nummer eindigt vervolgens waar het intro Still begon, aangevuld met samples die de sfeer van het verhaal weergeven.

Aan de titels, in combinatie met de samples kunnen we al afleiden dat we hier te maken met een album dat een verhaal vertelt. Het gemeenschappelijke thema behandelt een reisverhaal van een gestrande schipper die flarden van zijn verhaal vertelt. Ondanks dat er weinig gezongen wordt op deze cd, komt het verhaal door de algehele sfeer en de gebruikte samples wel enigszins tot leven. Kabbelend water, een onweersbui voegen wel wat toe aan de muziek. Het is dan ook bijna onmogelijk om het album niet als geheel te zien, in plaats van zeven afzonderlijke titels.

Nog even terug naar de muziek dan. Ortega heeft een mooie afwisseling gevonden tussen hun zware slepende riffs en meer serene, bijna schilderachtige passages. De diverse nummers kennen door hun variatie en vaak dreigende opbouw een zekere spanningsboog. De toevoeging van violen zorgen voor een extra beklemmende sfeer (The Siren), en voegen naar mijn mening nog wel een band toe aan de invloeden van Ortega: My Dying Bride. Afwisselend rustig opbouwend of juist fel van leer trekkend en daarna de rust zoeken (Chaser) blijft het gehele album interessant.

Ortega en het album 1634 hebben echt meerdere luisterbeurten om het geheel te leren waarderen. Ik heb er echt moeite voor moeten doen om het geheel te bevatten. Het is derhalve geen hapklare brok muziek die je voorgeschoteld krijgt. Enig doorzettingsvermogen is vereist, maar dan wordt je ook beloond met een portie muziek waarin je regelmatig nog nieuwe dingen kunt ontdekken. Oja, laat je er niet door misleiden dat er slechts 7 titels op de cd vermeld staan, zij zijn gezamenlijk nog altijd goed voor een speeltijd van zo'n drie kwartier. Niet ongebruikelijk in het genre dat nummers een bovengemiddelde lengte kennen

Richard - Zang, gitaar

Alex - Gitaar

Frank - Bas

Sven - Drums