Loading...

ThisWillKillYou - And Make Death Proud To Take Us

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-06-2010

Tracklist

01. Queen Of Hate Filled Hearts
02. Standing On The Vanishing Point
03. Return Of The Prodigal Sinner
04. Giving Shape To Turmoil
05. Fragments Of Hell

ThisWillKillYou is begin 2008 opgericht in Amsterdam, door vier kids die om de dagelijkse sleur te doorbreken zin hadden om samen muziek te maken. Ruim een jaar later al is de band klaar met de opnames van hun debuut cd. Door diverse onaangename omstandigheden in de persoonlijke sfeer duurde het even voor de band van de grond kwam. In februari 2010 ziet And Make Death Proud To Take Us dan het levenslicht. ThisWillKillYou pakt het aan op de ouderwetse manier: do it yourself. Zij deden dit op de manier zoals bands het voor het digitale tijdperk ook moesten doen: hard werken en er zelf alle energie in steken. De combinatie van de debuut EP en het harde werken op en rond het podium moet er voor gaan zorgen dat de naam ThisWillKillYou binnen de kortste keren in heel Nederland verspreid wordt.

De band profileert zich als een metalcore band, met de nadruk op de invloeden uit de hardcore gecombineerd met melodie. Zelfgenoemde voorbeelden zijn bands als Killswitch Engage en Trivium. ThisWillKillYou heeft de rock and roll attitude hoog in het vaandel staan. De enorme passie die zij hebben voor de muziek beschouwen zij als de voornaamste reden om muziek te maken. De energie die de band daarbij tentoonspreidt verhoudt zich prima tot de muziek die ten gehore gebracht wordt. Want energie is waar het bij deze band en hun muziek om draait. De vijf nummers zijn kort, direct en to-the-point en worden er binnen 20 minuten doorheen gerost.

ThisWillKillYou heeft met hun debuut EP dan ook een mooi visitekaartje afgegeven. Vijf keiharde kontschoppende tracks, afgewisseld met melodieuze passages met cleane zangstukken en een tomeloze energie sieren dit schijfje. Genoemde voorbeelden uit de, met name Amerikaanse, metalcore scene zijn inderdaad goed terug te horen op deze EP. Hoewel deze voorbeelden niet blindelings gekopieerd worden, voegt ThisWillKillYou mijns inziens niet heel veel toe aan het genre. Een eigen smoel wordt wel enigszins gemist. De inzet en energie waarmee de muziek gebracht wordt maakt echter veel goed.

De muziek zit goed in elkaar, het geluid is uitstekend verzorgd en met name de vocalen springen er uit. Zanger Bas Alberts klinkt prima bij zowel de agressieve als de melodieuze stukken, terwijl dat vaak toch een manco is bij beginnende bands in dit genre. Een swingende ritme sectie en strakke gitaarriffs vormen een prima basis, en ook in de melodieuze passages blijft de band prima overeind. Een nadeel aan And Make Death Proud To Take Us vind ik, dat de productie van het geheel wat te vlak, te lief is. De agressieve stukken hadden er wel wat meer uit mogen springen, de brutale stukken hadden wat feller en scherper gemogen. Juist omdat daar de sterkste punten van de band liggen had dat wat meer tot uiting mogen komen. Desondanks verwacht ik dat de liefhebber van moderne metalcore goed uit de voeten kan met dit debuut. Overigens, een vervolg wordt al weer snel verwacht, aangezien de nummers op deze EP voor de band inmiddels “oud nieuws” zijn.

Bas Alberts - Vocals

Marek Dirkse - Guitar

Sergei Christian - Drums

Alain Curvers - Bass