Loading...

Portall - Code Black

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-06-2010

Tracklist

01. Left For Dead
02. Code Black
03. Silenced
04. Im Memoriam
05. Mind on Fire
06. Where Vultures Feast
07. I Prevail
08. Act of Killing
09. Tongue of the Snake
10. The Premier Plague

Uit de gecombineerde vruchtbare grond van de noordelijke Veluwe (Elburg) en de polderlijke klei (Dronten) ontsproot begin 2003 de band Portall. Met slechts een enkele bezettingswisseling in de eerste maanden is de band in deze formatie dus al ruim zeven jaar bij elkaar. In 2004 werd al de Metal Battle gewonnen, wat leidde tot de eerste EP In the Absence of Light. Een jaar later deed Portall ook mee aan de Metal Bash, wederom met behoorlijk succes, daar werden zij tweede. Dit alles zette de band op de kaart, met als gevolg een drukbezette agenda in 2006 en 2007. In 2008 wist de band een contract te tekenen bij de Zweeds/Nederlandse platenmaatschappij Under Her Black Wings. Vervolgens werd de tijd genomen om materiaal voor een eerste full length te schrijven en op te nemen. Code Black ziet dan na wat probleempjes met het label uiteindelijk het levenslicht op 31 januari 2009.

Portall heeft met name in de regio al aardig wat naam gemaakt, dus de liefhebbers weten wat ze van deze band kunnen verwachten. Harde, brute thrash met een dikke donkere rand is wat er op het menu staat. Strakke riffs, double bass drumwerk waar het kan, een solide ritmesectie en daar over heen de lompe rauwe vocalen van wildeman Rutger. De nodige solo's en hier en daar een verfrissende break en tempowisseling geven de boel de broodnodige variatie. Zo wordt er voor gezorgd dat de muziek af en toe wat toegankelijker klinkt. De lichter verteerbare passages zijn een welkome afwisseling voor het brute thrash geweld dat de basis vormt voor deze muziek.

Vanaf opener Left For Dead rost Portall er meteen lekker op los. Het navolgende titelnummer doet er nog een schepje bovenop en vanaf dan is de beer echt los. Hoewel de nummers overheerst worden door de rauwe vocalen is dit geen enkel moment storend, Portall mag zich in de handjes wrijven met zo'n frontman. Ik weet uit eigen waarneming dat hij ook live alle aandacht voor zich opeist met een bij zijn stem en verschijning passende performance. De band weet dus op deze cd hun sterke punten prima naar voren te brengen.

In Memoriam zorgt met zijn intro voor een (tijdelijk) rustpuntje en laat horen dat Portall ook over een meer subtiele kant beschikt, het tempo ligt hier niet constant even hoog. Mind on Fire is een prettige uitschieter op Code Black. Een lekker snelle stamper waar je prima op uit je dak kan gaan. Niet voor niets een publieksfavoriet tijdens optredens. I Prevail heeft als enige “oudje” een herkansing gekregen op Code Black, het nummer stond ook al op de EP en krijgt ook nu de aandacht die het verdient. Het korte en snelle Act of Killing begint als een klassiek thrash deuntje uit het boekje, maar neemt een verrassende wending. En zo denderen we alweer naar het eind van Code Black en zijn de tijd en de cd voorbij gevlogen.

Al meetappend en hoofdschuddend heb ik genoten van deze cd. De liefde voor dit genre muziek van Portall spat er van af. De band is er mijns inziens prima in geslaagd om hun muziek en de bijbehorende energie op een zilveren schijfje vast te (laten) leggen. Zowel op de productie als de uitvoering van het gebodene valt weinig aan te merken. Om een lang verhaal kort te maken: Portall speelt goed uitgevoerde strakke brute thrash uit het boekje. Enjoy!

Rutger Wildeman - zang, gitaar

Peter Haverkamp - gitaar

Jeffrey Wennekes - bas

Jeroen v. d. Kamp - drums