Loading...

Hooded Priest - Devil Worship Reckoning

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-08-2010

Tracklist

01. Mrs. Satan
02. 8 o'Clock Witch
03. Devil Worship Reckoning
04. Well Worth The Dig
05. Alibi
06. Bleak Ol 'Tyrant
07. Hooded Priest Pt. I & Pt. II

Tja, wat moet je eigenlijk vinden van de creativiteit van een band die hun biografie begint met te vermelden dat ze zijn opgericht op 6 juni 2006. Origineel hoor. Gelukkig betreft het hier geen black metal band, anders had ik mijn mening al wel heel snel klaar gehad. Hooded Priest is wel ontsproten uit de vruchtbare Peelgrond van zuidoost Brabant, een voedingsbodem voor vooral veel black metal geörienteerde bands. Een aantal (ex-)leden van Hooded Priest hebben dan ook een verleden in een van deze bands. De Metal Archives site moet ondanks allerlei evil bijnamen uitsluitsel kunnen geven over wie nou waar en wanneer gespeeld heeft. Bizarre kruisbestuivingen leidden tot het samenkomen van juist deze muzikanten. Gezamenlijk besloten ze om een ander donker pad binnen het donkere metal genre te gaan ontdekken en zo kwamen ze uit bij de langzame variant: doom. Als ware volgelingen van de oude Black Sabbath en vooral een band als Candlemass predikt Hooded Priest op Devil Worship Reckoning op gedreven wijze de meest duistere boodschappen. Als 1 van de eerste optredens mochten zij komen opdraven op de befaamde Dutch Doom Days, dit zette de band meteen op de kaart en sindsdien is Hooded Priest een graag geziene gast op (doom) festivals in de ons omringende landen.

Wat meteen opvalt bij eerste beluistering van deze cd is dat Hooded Priest in muzikaal opzicht teruggrijpt op lang vervlogen tijden. Hoewel doom, zeker qua sfeer en tekstuele invulling overheerst, zijn op Devil Worship Reckoning ook absoluut invloeden terug te vinden uit de NWOBHM. Deze Britse klassieke heavy metal golf heeft overduidelijk ook zijn invloed gehad op het geluid van Hooded Priest. Daarmee lijkt bij voorbaat al vast te staan dat deze muziek voornamelijk aftrek zal vinden bij de wat meer traditionele metalfan.

Opener Mrs. Satan maakt meteen de bedoelingen van de band duidelijk. Het is een voor doom begrippen behoorlijk uptempo nummer, en dat lijkt dan ook niet de enige bron van inspiratie. De klassieke heavy metal uit de eerste helft van de jaren 80 is overduidelijk niet onopgemerkt aan de leden van Hooded Priest voorbij gegaan. Er wordt keurig afgewisseld tussen uptempo gitaarriffs enerzijds en typische klassieke doom melodieën. Trage, slepende, naargeestige riffs en een vol drumgeluid voeren de boventoon. Het navolgende 8 o'Clock Witch is dan wel een echt traag, trager, traagst episch doom nummer. Het is dan ook niet vreemd dat van de zeven nummers er maar twee onder de zeven minuten klokken.

En een daarvan is het titelnummer, het kortste nummer van de cd en ook het meest opvallende qua tempo. Blijkbaar zijn de bandleden hun black metal roots nog niet helemaal uit het oog verloren, want Devil Worship Reckoning laat zelfs voorzichtige blastbeats horen. Uiteraard is dit een welkome afwisseling tussen alle slome doom riffs. Naarmate de cd vordert valt verder wel op hoe de band een goede balans weet te vinden tussen het trage zware doomgeweld en mid-en uptempo stukken. Afsluiter Hooded Priest Pt I & Pt. II vormt uiteindelijk een heerlijk log troosteloos slotstuk om de luisteraar in zijn meest wanhopige toestand achter te laten. Let vooral op de zeer aanwezige bas en de jankerige gitaarsolo's.

Niet alleen in muzikaal opzicht, maar ook gezien de occulte thematiek zijn bands als Candlemass en Mercyful Fate goede graadmeters als uitgangspunt voor Hooded Priest. Ook de productie van de cd lijkt rechtstreeks uit die tijd weggeplukt, een sober droog geluid, weinig poespas. Wel lijkt er extra aandacht besteed te zijn aan de vocalen van Luther. Met name in de langzaamste passages lijkt hij van ver uit een achterkamertje met zijn bereik de muziek bij te halen. Hier is wel over nagedacht lijkt me, het komt als geheel namelijk goed over. Conclusie: ik heb genoten van een prima old school doom/heavy metal cd.

Luther 'Finlay' Veldmark - Vocals

Niklas 'Miroslav' Szàtan - Guitar

Otto Von Zelst - Bass

Joe 'J-Maze' Mazurewicz - Guitar

Quornelius Backus - Drums