Loading...

Giant Sleep - Grounded To The Sky

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-04-2023

Tracklist

01. Silent Field
02. Grounded To The Sky
03. Siren Song
04. Good Boy
05. Davos
06. Shadow Walker
07. Cemetery Story
08. Sour Milk
09. The Elixir

Toen Giant Sleep in 2012 ontstond, was het een onwaarschijnlijke maar uiteindelijk vruchtbare samenwerking: opgericht door gitaristen Patrick Hagmann en Markus Ruf samen met zanger Thomas Rosenmerkel, werd de band een uitlaatklep voor de passie van de leden voor alles dat met klassieke rock te maken heeft, zonder oppervlakkige 'vintage' of 'retro' sentimenten.

Zo stelt deze Duits-Zwitserse samenwerking zichzelf voor. Na Giant Sleep (2014) en Move A Mountain (2017) is Grounded To The Sky hun langverwachte derde album, en mijn kennismaking met de hard-rockende band. Waarbij ik al heel snel tot de conclusie kom dat de genoemde sentimenten volop rondwaren op dit nieuwe album.

Silent Field opent atmosferisch aangenaam. Herkenbaar, pakkend riffwerk, lekkere ongekunstelde, emotievolle zang, een stevig swingende ritmesectie; dat belooft in elk geval niks verkeerds. Titelnummer Grounded To The Sky is heerlijk melancholisch, laat lekker swingend drumwerk horen, en heeft wat proggy neigingen in het begin. Heel even driegt de zeurende zang een beetje te gaan vervelen, maar uiteindelijk biedt de lange track genoeg aan variatie om deze horde te omzeilen. Prachtige opbouw.

Met het vlotte en pakkende Good Boy krijgen we een meer compacte track voorgeschoteld te midden van de meer uitgerekte composities. Energie en wah-wah, een leuke combinatie voor een pakkende rocksong. Daarna volgen met Davos en Shadow Walker twee meer ingetogen, wat alternatieve, grungy tracks, opnieuw voorzien van vocalen vol emotie. Zo achter elkaar vind ik dit net te veel van het goede, ik mis dynamiek, zeker doordat Shadow Walker net iets te lang doorzeurt.

Cemetery Story is een doomy blues-track, die me doet denken aan Earth - Black Sabbath voordat het Black Sabbath was. Het is een lekker zwaar op de hand liggend nummer, zonder dat het echt doom wordt. Dit is misschien wel het nummer dat het meest de oorspronkelijke gedachte van de band - geen retro of vintage - logenstraft. Want dit is precies dàt. "And the story is true".

Na de zure melk is het dan tijd voor het afsluitende drankje met magische of geneeskundige eigenschappen. Slepend, atmosferisch, een tikje psychedelisch, het nummer doet z'n titel eer aan. En als afsluiter het album ook. In weerwil van de band's ambities is Grounded To The Sky zo retro als de pest, maar evengoed een lekker album voor de liefhebber van ouderwetse, oerdegelijk gespeelde, afwisselende rockmuziek!

Patrick Hagmann - gitaar

Tobias Glanzmann - gitaar, zang

Thomas Rosenmerkel - zang

Radek Stecki - bas

Manuel Spännhauer - drums