Loading...

Primordial - How It Ends

Gepost in Reviews door Edwynn op 07-10-2023

Tracklist

01. How It Ends
02. Ploughs To Rust, Swords To Dust
03. We Shall Not Serve
04. Traidisúnta
05. Pilgrimage To The World’s End
06. Nothing New Under The Sun
07. Call To Cernunnos
08. All Against All
09. Death Holy Death
10. Victory Has 1000 Fathers, Defeat Is An Orphan

Voorganger Exile Among The Ruins (2018) heeft wel zijn tijd nodig gehad bij mij. De toegankelijke sound kon ik aanvankelijk maar moeilijk lijden. Wat Primordial natuurlijk sterk maakt is de doorleving en dus de beleving van het materiaal. Uiteindelijk gaf dat op Exile... de doorslag om te blijven luisteren. Wel merk ik dat ik vaak de drang voel om daarna toch nog even Spirit The Earth Aflame, The Gathering Wilderness of To The Nameless Dead in de speler te donderen.

How It Ends tapt een klein beetje uit hetzelfde vaatje maar legt her en der toch weer wat andere accenten. Soms dreigt de band te vervallen in steeds maar weer dezelfde folky patronen die in dezelfde tempo's worden afgewerkt maar dan is er altijd nog A.A. Nemtheanga om zijn hart en ziel samen met zijn ingewanden naar buiten te persen.

Wat ik hier dan erg mooi vind, is een compositie als Ploughs to Rust, Swords to Dust waarbij de meeslependheid wordt geaccentueerd door de lage, gedragen voordracht van de karakteristieke roerganger. Verder is er natuurlijk genoeg te genieten van typische Primordial-dingen als Call to Cernunnos en Death Holy Death. Nummers die aanvankelijk mij wat te lang aanslepen weten dan gaandeweg toch genoeg openbaren om te kunnen genieten.

Het gevaar ligt dus op de loer dat Primordial met How It Ends een beetje blijft hangen in zaken die in het verleden beter gedaan zijn, maar tegelijkertijd is de uitvoering weer op topniveau en biedt het wat mij betreft voldoende aanknopingspunten om te blijven luisteren.

A.A. Nemtheanga - Zang

Pól MacAmlaigh - Basgitaar

Ciáran MacUiliam - Gitaar

Simon O’ Laoghaire - Drums