Loading...

Victimizer - Tales of Loss and New Found Serenity

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-09-2010

Tracklist

1.For What Matters Now
2.A Psalm To The Fallen
3.Bodhi's Lyric
4.Feeding The Rats
5.Left Unsung
6.Past The Eulogy
7.To Preserve From Precipice
8.Reunited For Eternity

Victimizer bestaat al sinds 1996 en dat is zeker te horen en te zien op het podium, waar de band absoluut het best tot zijn recht komt. Zoals zo vaak was het in het begin van het bestaan een komen en gaan van bandleden. En ook bij Victimizer leek het vinden van de juiste vocalist de doorslag te geven. Hoewel in 2003 al een eerste volledige cd Divided As One wordt uitgebracht, gaat het spel pas echt op de wagen in 2005 met het vinden van brulboei Niels. Eind 2007 moet de band nog een laatste serieuze hobbel overwinnen: gitarist en mede-oprichter Sacha moet na een zwaar ongeval afhaken. Maar het sterkt de Victimizer familie dat ze ook deze tegenslag te boven weten te komen. Het gaat te ver om een opsomming te geven van bekende vaderlandse en buitenlands bands met wie zij inmiddels het podium hebben gedeeld, dat geeft echter wel aan dat Victimizer een graag geziene gast is op de Nederlandse podia. En dat is ook niet vreemd: met hun brute muziek en presentatie weten ze het publiek vanaf de eerste tonen bij de strot te grijpen en de aandacht vast te houden door een energieke show voor te schotelen. Inmiddels heeft de band getekend bij het Nederlandse label Deity Down Records (op 1 december 2009) en is de tijd rijp voor het eerste wapenfeit van die samenwerking: Tales Of Loss And New Found Serenity.

En hoewel al geconstateerd is dat, naar mijn mening dan toch in elk geval, de pluspunten van de band op het podium liggen, weet ik ook uit eigen waarneming, moet ik me hier toch maar even concentreren op deze cd. Natuurlijk rost Victimizer ook op schijf als de spreekwoordelijke tiet. De stijl van de band mag inmiddels wel bekend verondersteld worden: een mix van death en black metal, vooral beïnvloed door de Scandinavische voorbeelden uit de jaren 90. De basis is altijd snel, strak en bruut, zowel de drums als de snaren kunnen behoorlijke snelheden aan. Daar overheen de brute strot van Niels, aangevuld met de achtergrond screams van bassist Chris. Dat laatste zorgt net voor wat extra's, het geeft de vocalen wat meer diepte.

Na het sfeervolle intro van opener For What Matters Now gaat het dan direct los. Het razendsnelle ritme zet eigenlijk wel de toon voor het album, en o, wat een strakke band! Met een speelduur van zo'n 46 minuten verdeeld over acht titels kun je je voorstellen dat die acht nummers er niet uitsluitend op volle snelheid doorheen gejast worden. Het gaspedaal wordt door Victimizer niet constant ingetrapt, de meeste nummers kennen midtempo stukken die voor de broodnodige variatie zorgen. Veel nummers kennen wel een redelijk soortgelijke opbouw, meestal wordt er gekozen voor een wat bedaarder begin, om daarna pas op volle snelheid door te trekken.

Het lijkt lastig om binnen dit beperkte stramien voor voldoende variatie te zorgen, maar dat gaat Victimizer nog niet eens zo slecht af. Bovendien is de muziek op zich al interessant genoeg om niet te vervelen. Daarvoor zorgen in ieder geval de al eerder genoemde vocale invulling, maar ook afwisselende drumbeats en de overwegend snelle gitaarriffs hebben de luisteraar aardig wat te bieden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de in dit genre toch niet heel gebruikelijke gitaarsolo's, die mogen er echt wel wezen. Speciale aandacht wil ik nog vragen voor Reunited For Eternity; de acht minuten durende afsluiter valt bijna te beschouwen als de epic van Tales of Loss and New Found Serenity. In tegenstelling tot al het brute geweld dat de luisteraar eerder op deze cd al te verwerken heeft gekregen, valt dit nummer haast een fraai luisterliedje te noemen. Een waardig einde van deze cd.

Niels - Vocals

Richard - Guitars

Andrew - Guitars

Chris - Bass & Backing Vocals

Romeo - Drums