Loading...

Agnes Vein - Soulship

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-08-2013

Tracklist

1. ΔΙ Αyгhσ-To Know the God Within (13:52)
2. March of the Netherworld (06:35)
3. Chaos Cauldron (03:31)
4. Soulship (07:16)
5. Eventus (05:37)
6. Bloodfiend (02:50)

Agnes Vein is begonnen in Thessaloniki, Griekenland in 2001. In 2004 verscheen in eigen beheer een eerste EP … Of Chaos And Law, die de band de nodige optredens bezorgde. Pas in 2010 verscheen de opvolger, debuut full length Duality, feitelijk een heruitgave van de tweede demo uit 2008, nu bij Venerate Industries. Op vervolgend plaatwerk was het daarna minder lang wachten, eerder dit jaar kwam een nieuwe langspeler uit: Soulship.

Het geluid van Agnes Vein wordt door de band als volgt omschreven: ”a (unique) fusion of epic doom laments with the power of Hellenic black metal”. Waarbij de band beïnvloed zegt te zijn door namen als Bathory, Celtic Frost, Primordial, Pallbearer and Sunn O)).

ΔΙ Αyгhσ-To Know the God Within is een monumentale opener. Ik zou het omschrijven als post-rock, het is werkelijk een zeer dreigend nummer, waarin de spanning voortdurend voelbaar is. In de vocalen komen ruim halverwege wat van de black metal roots bovendrijven. Ik geniet van elke seconde van deze lange, slepende, zeer sterk opgebouwde track. Hiermee heeft Agnes Vein mij in haar greep gekregen.

March Of The Netherworld en titelnummer Soulship lijken qua opbouw en uitvoering wel een beetje op elkaar. Sludgy riffs bepalen muziek en sfeer, waarbij de opbouw van de nummers altijd een zekere spanningsboog garandeert. Sloom, traag en duister zijn de sleutelwoorden. De zang wisselt af tussen clean en black metal gekrijs. In wezen is dit eigenlijk zeer rauwe en basic muziek, zonder fratsen, maar het werkt me enorm op het gevoel.

Hier tegenover staat dan een korte en felle track als het afsluitende Bloodfiend, waar de black metal wortels van de Grieken optimaal naar voren komen. De muziek is vooral heel donker, en enigszins experimenteel van aard. Geen pure doom of black metal of zelfs maar een simpele mengvorm daarvan, eerder post-rock met wisselende sferen en vocalen.

Sakis – vocals, guitar

Errikos – bass

Foivos – drums