Loading...

:Nodfyr: - In Een Andere Tijd

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-01-2018

Tracklist

01. In een andere tijd
02. Ode aan de IJssel

Naast Alvenrad (en Faelwa, en Stormsterk) heeft het musicerende duo Mark Kwint en Jasper Strik nog een ijzer in het vuur: :Nodfyr:. Opgericht door zanger Joris van Gelre (vooral bekend van Heidevolk, maar bij de liefhebbers ook van de black metalband Wederganger) en Niels Riethorst (de eerste gitarist en mede-oprichter van Heidevolk, maar na 2014 niet meer betrokken bij :Nodfyr:) stort dit trio zich nog nadrukkelijker op de Gelderse geschiedenis en folklore. De eerste beginselen van deze band vinden we al in 2011, maar pas in november vorig jaar verscheen een eerste tastbaar levensteken: single/EP In Een Andere Tijd, met daarop twee Nederlandstalige nummers.

De bandnaam :Nodfyr: verwijst naar een van de mogelijk meest oude woorden in wat later Nederlands is gaan worden; het is al genoemd in de achtste eeuw, en heeft referenties met vuur maken. Daarmee is de (Heidense) toon van het gebodene qua thema in elk geval al gezet. Qua muziek moet je denken aan midtempo folk metal, die een beetje Keltisch aandoet. De basis is best heavy, waarbij de met cleane zang voorgedragen teksten het geheel een best bijzondere, serene sfeer geven.

De twee nummers zijn van best epische lengte en inhoud, en worden naast de 'metal'-invulling ook voorzien van bijvoorbeeld viool en piano (afkomstig uit het toetsenbord naar ik aanneem). De tijd die wordt genomen om de nummers op te bouwen komen de sfeer ten goede. Zowel vorm als inhoud vertonen daarmee behoorlijk wat overeenkomsten met de bands waarvan de hier deelnemende muzikanten bekend zijn (met name Heidevolk en Alvenrad natuurlijk).

Een belangrijk pluspunt zit 'm voor mij echter vooral in het minder blije, huppelende karakter dat zo veel folk metalbands kenmerkt. Hier wordt meer 'serieus', 'volwassen' gemusiceerd, hetgeen de metalfan een stuk beter zou kunnen aanspreken. Tegelijk met deze :Nodfyr: ben ik ook Alvenrad's tweede album Heer (die review komt er dus ook aan) aan het beluisteren, waardoor ik het bijna niet kan laten om te gaan vergelijken. Vooralsnog lijkt In Een Andere Tijd aan het langste eind te trekken; waarbij ik voorzichtig concludeer dat aanstichter en zanger van Gelre het verschil maakt.

Joris van Gelre - Zang

Jasper Strik - Toetsen, zang

Mark Kwint - Gitaar, bas, zang