Loading...

Todtgelichter - Angst

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-11-2010

Tracklist

01 - Cafe Of Lost Dreams
02 - Bestie
03 - Oblivion
04 - Phobos & Deimos
05 - Neon
06 - Subway
07 - Moloch
08 - allmählich

Todtgelichter is opgericht in 2002 door gitarist Frederic en drummer Tentakel P. Het doel was om emotionele, intense en innovatieve black metal te maken. Na een demo in 2003 werden twee albums uitgebracht: Was Bleibt.... in 2005 en Schemen in 2007. De basis van de band is al die jaren hetzelfde duo gebleven, aangevuld door diverse muzikanten op de verschillende albums. Ook de muziekstijl bleef men trouw, degelijke doch fantasieloze Teutoonse black metal. In plaats van weer alle clichés op een hoop te gooien besefte de band dat er wat moest gaan gebeuren.

Nu heeft black metal de laatste jaren wereldwijd een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt, met allerlei progressieve en mengvormen als gevolg, denk daarbij aan invloeden en kruisbestuivingen als post black metal, shoegaze en post rock/metal. Hoewel Todtgelichter al eerder volger dan voorloper was, werd na enige aarzeling het geluid van de band een eind in die richting opgeschoven. Progressieve elementen werden aan de muziek toegevoegd, en er werd ruimschoots de tijd genomen voor een nieuw album. Angst wijkt dan ook zeker af van genoemde voorgaande werken van de band.

De black metal wortels van de band zijn op Angst nog duidelijk herkenbaar, maar tegelijk integreert het gezelschap nieuwe elementen die tot een heel ander eindresultaat leiden. Zaken als (cleane) vrouwenzang en (semi-) akoestische passages blijken hun plaats in de nummers te kunnen vinden, zoals bijvoorbeeld in opener Cafe Of Lost Dreams duidelijk wordt. In de opbouw van de nummers is de klassieke couplet/refrein indeling overboord gekieperd en heeft plaats gemaakt voor een meer avontuurlijke opbouw. Dit zorgt er voor dat de aandacht van de luisteraar wat beter wordt vastgehouden. Dat is wel nodig ook met nummers die variëren in lengte van zo'n zes tot acht minuten. Ook een dreigend intro zoals bijvoorbeeld dat van de tracks Oblivion en Moloch dragen bij aan de spanning in de nummers.

Todtgelichter heeft zich met de aanpassing in stijl een behoorlijk ambitieus werk op de schouder gehaald, maar deze groei zou wel eens de redding voor de band kunnen betekenen. De band staat hiermee met twee benen stevig in de huidige muziekscene en heeft op tijd de moderne invloeden binnen het van origine behoudende black metal geluid omarmd. Ook de productie is helemaal van deze tijd. Wat voor termen er tegenwoordig tegen aan gegooid worden om deze muziek te omschrijven, ik vind dat ik heb geluisterd naar een onderhoudende interessante cd. Het is hooguit jammer dat de cd met allmählich een beetje als een nachtkaars uitdooft. Todtgelichter kan desondanks de toekomst met Angst in de bagage zonder angst tegemoet zien.

Nils: vocals, bass

Frederic: guitars, vocals

Claudio: guitars

Tentakel Parkinson: drums, synths

Marta: vocals, organ