Loading...

Primus - June 2010 Rehearsal

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-11-2010

Tracklist

01. Pudding Time
02. American Life
03. Duchess and the Proverbial Mind Spread
04. Harold of the Rocks

Primus is een band die niet uit te leggen is. De liefhebber (waaronder ondergetekende, dat zal snel duidelijk worden) springt bij het horen van deze naam meteen van zijn stoel. Ken je de band echter niet, dan kan ik ook niets doen om het duidelijk te maken en kun je meteen stoppen met lezen. Wat ik wel ga doen is van mijn positie (ahum) misbruik maken om de potentiele lezer er attent op te maken dat er een teken van leven van de band is verschenen. Dit is dan ook geen echte review, eerder een vreugdedans omdat de hoop op een toekomst met Primus weer nieuw leven is ingeblazen. Overdreven en/of misplaatst? Ja, maar geen fan die daar om zal malen.

Primus werd halverwege de jaren 80 opgericht in San Fransisco, USA. In de jaren 90 verschijnen met een zekere regelmaat cd's van de band, die vooral in Nederland gretig aftrek vinden. In een tijdsbestek van tien jaar verschijnen zeven reguliere cd's. Primus is hier behoorlijk populair en schopt het zelfs tot Pinkpop, overigens op dezelfde dag als dat ze op Dynamo Open Air spelen. Veel mensen zullen de band ook onbewust kennen vanwege het gegeven dat het intromuziekje van de toch wel bekende South Park serie bedacht is en gespeeld wordt door Primus.

De laatste reguliere cd van Primus dateert alweer uit 1999, sindsdien moeten de liefhebbers zich zoet zien te houden met sporadische tussendoortjes of het solowerk van bandbrein Les Claypool. De band is de laatste jaren ook niet heel erg actief geweest, echter zeker nog niet gestopt. Echter door de fans wordt elk levensteken toegejuicht, groot was dan ook de vreugde toen het bericht de wereld inkwam dat Primus in een “nieuwe” bezetting weer zou gaan optreden en er misschien zelfs wel nieuw werk verwacht mag worden. De band is zich hier klaarblijkelijk van bewust, want heeft nu de gelegenheid aangegrepen om wat oude nummers in een nieuw jasje aan de wereld te openbaren. De titel June 2010 Rehearsal spreekt boekdelen, de opnamen uit de oefenruimte zijn echter zo goed van kwaliteit dat niemand zich hier voor hoeft te schamen. Gebleven zijn uiteraard professionele clown (tevens bassist en zanger) Les Claypool en gitarist Larry Lalonde, “nieuw” is drummer Jay Lane. Nieuw is in dit geval niet letterlijk te nemen, Jay Lane was ooit de allereerste drummer van Primus, nog voor het succes zich aandiende.

Zoals gezegd treffen we op deze Rehearsal vier oude nummers aan: twee tracks van Frizzle Fry, eentje van Sailing the Seas of Cheese en eentje van The Brown Album. Vier nummers lijkt een beetje karig, maar de opnamen hebben door de nodige improvisatie, lees: gefreak, de nodige lengte meegekregen. Pudding Time begint wat dat betreft nog aarzelend, het wijkt nauwelijks af van de cd versie zoals we die al kennen. Maar met name op American Life en Harold of the Rocks trekt de band flink van leer met allerlei fratsen en gefreak. Uiteraard mogen vooral Les en Ler zich flink op hun snaren uitleven. Dit is Primus ten voeten uit, muzikale krachtpatserij om je vingers bij af te likken. Natuurlijk is dit (weer) een aardig tussendoortje, maar als liefhebber kijk je toch vooral uit naar nieuw werk. Misschien mogen we stiekem zelfs wel hopen dat onze visvrienden zich volgend jaar zomer in onze contreien laten zien. Ach, en mocht dat allemaal geen waarheid blijken te worden, dan heeft Primus zelf al ooit hun eigen slogan bedacht: We're Primus, we suck! Voorlopig is het verschijnen van deze opnamen voor mij weer een aanleiding om wat Primus cd's uit de kast te trekken.

Les Claypool - zang, basgitaar

Larry Lalonde - gitaren

Jay Lane - drums, percussie