Loading...

Körgull the Exterminator - War of The Voivodes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-11-2010

Tracklist

1. Raw War (intro) 01:29
2. The Path Towards Glory 03:17
3. Battle of the voivodes 04:15
4. Sado Soldiers 04:09
5. Awaiting for Death's Embrace 05:37
6. Axe Thrash Attack 06:14
7. War Machine 04:56
8. Doom Song (Plasmatics) 05:57
9. Road Killer 03:46
10. For Total Holocaust 06:26
11. Kingdom of Darkness II 08:38

Körgull the Exterminator, what's in a name. Uiteraard is deze band vernoemd naar het gelijknamige Voivoid nummer van hun legendarische album Rrröööaaarrr. Het viertal waar we het hier over gaan hebben komt echter uit Barcelona, Spanje, bestaat sinds 2004 en is in 2010 toe aan hun tweede album, na het vorig jaar verschenen debuut Dogs of War. Dat het Canadese Voivod een grote bron van inspiratie is voor de band mag ook blijken uit de titel van dit tweede album: War of the Voivodes. Degenen die iets verwachten in de stijl van de avantgardistische aanpak van de Canadezen hebben pech, Körgull The Exterminator (vanaf hier af te korten tot Körgull) richt zich qua muziek vooral op de beginperiode van die band. Dat betekent dus een stuk lompere aanpak, verwacht snelle primitieve monotone thrash/black metal.

Heb ik met Nekromantheon net een authentieke old school band besproken, Körgull lijkt daar nog wel een overtreffende trap van. Titels en teksten, muziek, de namen van de leden, alles straalt jaren 80 uit. Zo extreem dat ik me kan voorstellen dat alle clichés op een hoop op de lachspieren zouden kunnen gaan werken. Ook de aankleding en uitstraling van deze drie heren plus een dame ademen de sfeer van behoorlijk vervlogen tijden. Helaas klinken de opnames zelf ook alsof ze rechtstreeks uit die tijd geplukt zijn, dat zou in de huidige tijd toch niet meer nodig hoeven zijn. Dat doet dan ook duidelijk afbreuk aan het geheel. De muziek op zich is al niet zo spannend, eerder eentonig te noemen, de ronduit magere productie maakt het er niet beter op.

War Of The Voivodes begint klassiek met een intro (Raw War), waarna het korte en snelle The Path Towards Glory de toon zet voor deze cd. En in dit geval betekent dat echt “what you hear is what you get”. Na dit begin razen de nummers stuk voor stuk in hetzelfde monotone nekbrekende tempo door. Körgull doet niet aan afwisseling of subtiliteiten, energiek rammen is waar de band voor staat. En dat is meteen het nadeel van deze cd, de meeste nummers zijn volledig inwisselbaar en trekken voorbij als een orkaan van geluid. Het enige nummer dat wat afwijkt is gelijk het laatste van de cd, het ruim acht minuten durende Kingdom of Darkness II experimenteert enigszins met tempowisselingen. Maar je krijgt dus niet de gelegenheid om daar aan te wennen, want dan is de cd al weer voorbij. Ook vermeldenswaardig is de Plasmatics cover Doom Song, dat in elk geval een eigen gezicht heeft gekregen.

Energie genoeg op dit schijfje, en de band zal zelf ook ongetwijfeld veel lol hebben gehad tijdens het opnemen. Maar het gebrek aan afwisseling, de sobere productie en het matige spelpeil zullen er niet voor zorgen dat Körgull met deze cd veel zieltjes zal winnen. Old school fanaten zullen mogelijk nog wel uit de voeten kunnen met deze primitieve thrash/black metal, de muziekliefhebber die in 2010 leeft en gewend is aan hedendaagse kwaliteit zal er meer moeite mee hebben.

?tumb=11094,350x350,125327_photo

Lilith Necrobitch - Vocals

Mark Wild - Guitars

Steel Maniac - Bass

Joe Bastard - Drums