Loading...

Desecresy - Arches of Entropy

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-12-2010

Tracklist

1. In the Beginning
2. Manifestation
3. Parthogenesis II
4. Path of the Descendent
5. The Final Realm
6. The Harbinger
7. Ritual Ruins
8. Falling Kingdom
9. Artilect
10. Through Eternity

Twee leden van de Finse death metal band Slugathor (b)lijken nog wat tijd over te hebben en vormen derhalve sinds vorig jaar gezamenlijk Desecresy. Volgens hun (nota bene Spaanse) label X-Treem neemt Tommi Grönqvist alle noodzakelijke instrumenten voor zijn rekening en verzorgt Jarno Nurmi de vocalen. Dat is nog eens wat je noemt overzichtelijk. Minstens zo opmerkelijk is dat de band (laten we het duo zo toch maar blijven noemen) vrijwel direct na het ontstaan een platendeal in de wacht sleept. De opnames voor het debuut Arches of Entropy vinden plaats in periodes van januari tot augustus dit jaar, later in ditzelfde jaar moet ie ook nog gaan uitkomen (of is inmiddels uitgebracht op het moment dat deze review verschijnt).

De muziek van Desecresy laat zich eenvoudig blootleggen. Ranzige overwegend mid tempo death metal die raakvlakken vertoont met bands als Bolt Thrower en Grave. Het klinkt allemaal enorm old school, het geluid is lager dan laag en de productie is behoorlijk minimalistisch gehouden. Hoewel het hele product de typische begin jaren 90 death metal sfeer uitstraalt, claimt de band muziek te willen maken zoals die hoort te zijn in de huidige tijd, niet zoals het ooit was. Ik ben benieuwd hoeveel reviewers en/of luisteraars zich daarin kunnen vinden; ik in ieder geval niet.

Met In The Beginning gaat Arches Of Entropy nog redelijk snel van start, het nummer is qua tempo niet helemaal representatief voor de cd. Wat direct opvalt is het bijna Spartaans klinkende geluid. Met name de snaredrum komt er wel heel bekaaid van af, maar ook het gitaarwerk, met name tijdens de solo's, klinkt bij vlagen behoorlijk dun. Wel prettig klinkt de rochelige putgrunt, al komen de “echo's “ wel weer heel goedkoop over. De navolgende nummers Manifestation, Parthogenesisis II en Path Of The Descendant zijn daarna wel doomy death metal tracks, met zich heerlijk traag voortslepende riffs. Hier gaan de gedachten wel regelmatig naar een band als Bolt Thrower, al dringen ook invloeden van oude Morbid Angel zich aan mij op. Dan begint bij mij persoonlijk toch wel een moment te komen dat er wat meer variatie in de muziek mag komen. Hoezeer ik ook hou van dit soort trage death metal tracks zou een tempoversnellinkje of zo op zijn tijd wel prettig zijn.

Gelukkig komt dat er ook nog in de vorm van nummer zes Harbinger. Eindelijk kunnen de haren, figuurlijk dan toch in mijn geval, weer stevig heen en weer gezwiept worden. Mooi is dat na het snelle begin het nummer zich nog trager dan de rest aan je voorbij lijkt te trekken. Vanwege de afwisseling bevalt dit nummer mij na die paar tracks vooralsnog het beste. Daarna zijn Ritual Ruins en Falling Kingdom weer doomy tracks die lekker sloom voorbij komen rollen. Die laatstgenoemde heeft trouwens nog wel een leuke break. En zo hobbelt de cd een beetje naar zijn einde, al lijkt het er op dat Desecresy juist in die laatste paar nummers nog wat variatie heeft willen brengen, al is het heel spaarzaam. Ook heb ik na beluistering van de hele cd het gevoel dat de openingstrack me redelijk op het verkeerde been heeft gezet. Het is de enige volledig snelle track van de cd, en juist in die snelheid komt de band niet het best tot zijn recht. Ook is het geluid in de overige, trage tracks niet zo beroerd als ik na die eerste track vreesde. En hoewel de productie op zich goed bij deze muziek past had het wat mij betreft wel wat voller gemogen. Liefhebbers van ouderwetse doomy death metal zullen zich aan Arches of Entropy geen buil vallen.

Tommi Grönqvist - gitaar, bas, drums

Jarno Nurmi - zang