Loading...

Crystal Viper - Legends

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-12-2010

Tracklist

01. The Truth (intro) (00:41)
02. The Ghost Ship (4:21)
03. Blood Of The Heroes (4:42)
04. Greed Is Blind (4:08)
05. Sydonia Bark (4:59)
06. Goddess Of Death (5:43)
07. Night Of The Sin (4:23)
08. Secret Of The Black Water (4:51)
09. A Man Of Stone (4:55)
10. Black Leviathan (4:36)
11. TV War (ACCEPT cover) (3:29)

Crystal Viper is een Poolse female fronted Heavy Metal band, (Heavy Metal bewust met hoofdletters) in 2003 opgericht door Marta Gabriel en haar echtgenoot Bart Gabriel. Die laatste is niet meer als muzikant actief in de band, maar fungeert als promoter, manager enzovoort. Opgemerkt dient te worden dat de nadruk bij deze band ligt op de heavy metal, niet op het feit dat ze een frontvrouw hebben. Na het opnemen van een aantal demo's en bijdragen aan een paar tribute albums is een platencontract daarvoor de beloning. Het debuut album The Curse of Crystal Viper komt in het begin van 2007 uit, en krijgt lovende kritieken in vooral het thuisland en Duitsland. Dit leidt tot optredens in het eigen Polen, Duitsland en Tsjechië, vooral op aldaar populaire typische heavy metal festivals. Eind 2008 verschijnt album nummer twee Metal Nation en wordt de lijn van de traditionele heavy metal voortgezet. Nu, weer twee jaar verder, is het (na het live tussendoortje Defenders Of The Magic Circle: Live In Germany eerder dit jaar) tijd voor het derde album Legends. Overigens zijn de laatste jaren voor met name de Poolse markt de nodige singles en verzamelaars verschenen.

Mensen die Crystal Viper al kennen weten wat ze kunnen verwachten, de band zal nauwelijks verrassend voor de dag komen. Vandaar ook mijn eerdere opmerking over Heavy Metal met hoofdletters, want dat is wat Crystal Viper te bieden heeft. Het is muziek die iedere liefhebber van ouderwetse, traditionele heavy/power metal, en dan met name van het soort waar ze in Duitsland eind jaren tachtig een handje van hadden, zou moeten kunnen aanspreken. Dat de band daarbij voornamelijk klinkt als vele bands die hen al voorgingen, is in dit genre nauwelijks een bezwaar. Invloeden als Helloween, Grave Digger, Warlock, Running Wild en noem de Duitse heavy metal veteranen verder maar, liggen er dan ook duimendik bovenop. Ook de afsluitende track op dit album, een cover van Accepts TV War, spreekt wat dat betreft boekdelen.

Welke titel, buiten de verplichte ballad Sydonia Bork, je ook aanhaalt, we hebben het allemaal al eens gehoord. Dat wordt echter door Crystal Viper uitstekend gecompenseerd door het vakmanschap en degelijkheid die de band uitstraalt. Hoge uithalen van de prima zingende Marta, een overdosis aan (dubbele) gitaarsoli en een lekker voortdenderend tempo zijn gegarandeerd. De ritmesectie is strak en degelijk en nodigt ouderwets uit tot het losgooien van de nekwervels. Vanaf The Ghost Ship tot aan Black Leviathan, het is een constante trip through memory lane. Echte uitschieters zijn naar mijn mening niet aan te wijzen, en juist dat zou je als het enige nadeel van deze cd kunnen benoemen. Hoewel het heerlijke muziek is om naar te luisteren, is Legends niet een cd die heel lang zal blijven hangen. Al met al heb ik genoten van een old school cd vol met goudeerlijke Heavy Metal zoals het was in de tijd dat mijn haar nog over mijn schouders krulde en het bier een gulden kostte.

cv1

Tom Woryna - bass guitar

Marta Gabriel "Leather Wych" - vocals, guitar

Tomasz Danczak "Golem" - drums

Andy Wave - guitar