Loading...

TDW - Scrapbook

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-03-2011

Tracklist

Disc 1 :
1: All That Stands Will Remain, part 1
2: King of Lies
3: She’s Gone
4: Monkey Bussiness
5: Answers
6: A Drive Till the End
7: Cathedral of Loss
8: Voided Eyes
9: De Gecontroleerde Chaos
Disc 2
1: March of the Freaks
2: To Infinity and Beyond
3: Connection Interrupted
4: The Fine Art of perseverance
5: Unorthodork
6: Scream of Consciousness
7: De Ongecontroleerde Rust
8: Needled Meditation
9: All That Stands Will Remain, part 2

Tom de Wit is de man achter en naamgever van de drieletterafkorting TDW, en een multi getalenteerde jongeman. Als zodanig deed hij op zijn eerste producties vrijwel alles alleen en werkte daar waar nodig met gastmuzikanten om zijn muzikale doel te bereiken. Tom zingt, speelt gitaar en keyboards en programmeert drums. Daarnaast heeft hij zijn eigen studio waarin hij zich bezig houdt met de meer technische kant van de muziek. Of dat nog niet genoeg is, is hij ook nog bezig met een eigen productiebedrijfje. Het voordeel van dat alles is hoe dan ook dat hij niet afhankelijk hoeft te zijn van anderen voor het bedenken en maken van muziek, tot aan het eindproduct toe. Maar ja, alleen is ook maar alleen en musiceren is toch interessanter in teamverband. In de loop der jaren heeft Tom natuurlijk kennis gemaakt en gewerkt met tal van muzikanten. Aan een aantal daarvan vroeg hij een muzikale en tekstuele bijdrage voor wat zijn nieuwe project moest gaan worden. Hij zou zelf die ideeën eventueel naar eigen inzicht verwerken.

Het uiteindelijke resultaat heet zeer toepasselijk Scrapbook en is een interessante verzameling progressieve rock/metal werkstukjes geworden. De gezamenlijke gastbijdragen plus twee instrumentale tracks die Tom zelf heeft aangeleverd hebben bij elkaar geleid tot 18 nummers verdeeld over twee cd's met een totale speelduur van zo'n twee uur. In eerste instantie verwachtte ik dat Scrapbook letterlijk zijn naam eer aan zou doen en een bonte collage van uiteenlopende muziek zou opleveren. Dit blijkt echter geenszins het geval. Doordat Tom de eindverantwoordelijkheid over alle muziek heeft gehouden vormt de muziek op Scrapbook een behoorlijk samenhangend geheel. Dat is op zich dan weer een prima prestatie gezien de diversiteit aan muzikale achtergronden van de deelnemende muzikanten.

Als er dan een enkele term genoemd moet worden om de gemene deler te benoemen zou ik kiezen voor het woord melancholie. Met name het stemgeluid van Tom straalt wat mij betreft dat gevoel uit. De muziek bevindt zich dus overwegend in de experimentele/progressieve hoek en Toms vocalen vormen daarin een stabiele factor. Er zijn uiteraard invloeden van bekendere bands in de muziek terug te vinden, ik denk dan aan een Riverside, maar dat is verder niet storend, eerder een pluspunt. De muziek die ten gehore wordt gebracht loopt uiteen van een bondig, relaxed, bijna poppy nummer als Monkey Business (met overigens zeer fraai gitaarwerk) tot een lange experimentele track als The Fine Art Of Perseverance, met daarin de nodige muzikale krachtpatserij. Ook fraai is het door Tom zelf aangeleverde instrumentale tweeluik De Gecontroleerde Chaos en De Ongecontroleerde Rust, onder anderen hier komt goed tot uiting waar dit talent allemaal toe in staat is.

Van subtiel toetsenwerk tot aan ruige thrashriffs, het komt allemaal voorbij op het muzikale palet dat Scrapbook heet. Uiteindelijk blijkt dat totale plaatje, ondanks de gemeenschappelijke aanpak, toch ook zo veelzijdig dat het beschrijven ervan zich niet laat vangen in de beperking van een recensie. Daar is dit werkstuk simpelweg te omvangrijk voor. Bovendien gaat het cliché dat je dit zelf gehoord en beleefd moet hebben hier zeker op. Ik ben bang dat elke beschrijving van een afzonderlijke track afbreuk kan doen aan het toekomstige luistergenot van degene die het Scrapbook nog moet gaan ontdekken. Het werk van Tom de Wit mag dan ook zeker gehoord worden.

Tom de Wit – Zang, Gitaar, Keyboards, Drum Programmering

Gastmuzikanten op Scrapbook:

Harry van Breda - Gitaar

Methilde Bouma - Gitaar, Basgitaar

Leander Doornekamp - Basgitaar

Leon Fonville - Gitaar, Basgitaar

Laila Groeneveld - Toetsen

Lasse Groeneveld - Gitaar, Toetsen

Rianne Kosterman - Basgitaar

Michiel van der Werff - Gitaar

Naomi de Wilde - Guitar

Sander Stegeman - Basgitaar, Gitaars

Mischa van der Hout - Grunts

Claudia Edwards-van Muijen - Voice-overs

Maikel Pang Atjok - Voice-overs