Loading...

Ribspreader - The Van Murders

Gepost in Reviews door Gerben Mol op 19-04-2011

Tracklist

1. The Beginning Of Their End
2. The Cleaner And Mr. Filth
3. A Morbid Journey
4. Sick Minds Think Alike
5. Going To L.A.
6. Silicon Valley Of Death
7. Slaughterhouse On Wheels
8. Cadaver Disposal
9. This Is The Ribspreader

Dan Swano, waarom blijft deze man toch maar boven komen drijven wanneer er weer een vette release Zweden verlaat? Is het niet dat hij de plaat geproduceerd heeft, dan wel een release van een band waarin hij gespeeld heeft. Zo ook Ribspreader, hierbij heeft Dan Swano gedrumd en gitaar gespeeld in de beginjaren van deze band. In 2003 is deze band onder meer door Dan begonnen. Ondanks het ontbreken van een stabiele bezetting heeft de band heeft al wel laten zien dat ze actief genoeg zijn en dat ze vette platen kunnen maken. In 2004 kregen we het debuutalbum Bolted To The Cross ten gehore, het jaar erop kwam al het Congragating The Sick album. In de twee daarop volgende jaren weet Ribspreader twee EP’s uit te brengen: Vicar Mortis (2006) en The Monolith (2007) Ook de split met Machetazo verscheen in 2007. In 2009 tenslotte was daar het Opus Ribcage album, en na een stilte van twee jaar is er nu The Van Murders. Na een drietal drummers en een aantal bassisten te hebben versleten hebben oerleden Andreas Carlsson (gitaar) en Rogga Johansson (bas/zang) besloten om samen met een tijdelijke/sessiedrummer dit laatste album in te spelen.

Al jaren vind ik Necrony een van de vetste bands die ooit bestaan heeft. Ik ben ook blij verrast dat deze plaat van Ribspreader nogal op Necrony lijkt. Necrony is iets sneller en extremer dan Ribspreader, maar het eerste nummer van deze plaat, The Beginning Of Their End lijkt wel verdomd veel op het openingsnummer van de Under The Black Soil 10” van Necrony. Ook God Macabre en Grave zijn bands die me steeds te binnen schieten bij het luisteren van Ribspreader, maar heb je de Infected plaat van Facebreaker in de kast staan, dan luister die ook maar eens, dan kom je ook dicht in de buurt.

Vette riffs met een lekkere HM2 sound, wie is er niet groot mee geworden? Ribspreader in elk geval wel! De tracks zitten goed in elkaar, hier en daar een lekker solootje, maar nix overdreven. Gewoon vet en stoer Old School Beukwerk (met hoofdletters ja!). Wat ik zelf een heel klein minpuntje vind zijn de paar screams a la Peter Tagtgren die op deze plaat naar mijn idee eigenlijk de boel niet mooier maken, maar de vette grunt van Rogga Johansson weet dat allemaal goed te maken. Na een tijdje zal ik er wel aan gewend zijn en denk ik er wellicht heel anders over. Origineel? Nee. Vet? Ja. Zeker een plaat die in mijn kast niet mag ontbreken!

Rogga Johansson - vocals, bass

Andreas Carlsson – guitars