Loading...

Alestorm - Back Through Time

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-05-2011

Tracklist

01. Back Through Time (5:03)
02. Shipwrecked (3:30)
03. The Sunk'n Norwegian (4:06)
04. Midget Saw (3:18)
05. Buckfast Powersmash (2:33)
06. Scraping The Barrel (4:39)
07. Rum (3:28)
08. Swashbuckled (3:53)
09. Rumpelkombo (0:06)
10. Barrett's Privateers (4:40)
11. Death Throes Of The Terrorsquid (7:44)

Hadden we recentelijk qua folkloristische uitspattingen al de handen vol aan de Faeröers van Tyr, deze keer is het de beurt aan de Schotse piraten van Alestorm. De band is opgericht in 2006, tekende in 2007 bij Napalm Records en is nu met Back Through Time al toe aan hun derde volledige album. In muzikaal opzicht zijn beide bands nauwelijks verwant. Waar Tyr het moet hebben van opgefokte power metal met de nadruk op de snelheid, de gitaarvirtuoze capriolen en krachtige zang, bedient Alestorm zich beduidend meer van folk(loristische) invloeden. Qua verstaanbaarheid van de teksten zijn er wel de nodige overeenkomsten. Het Faeröers van Tyr is niet te volgen, met het dikke Britse accent van Christopher Bowes heb ik minstens evenveel moeite. Hoe hoog het meezinggehalte soms ook mag zijn. De band dicht zichzelf een behoorlijk mate van originaliteit toe wegens het piraten imago. Met twee Schotten en twee Ieren kan het ook niet anders dat de band zich vooral profileert als een vrolijk gezelschap van drinkebroeders. Volgens hen zouden naast heroïsche strijd vooral drank en gezang een belangrijk deel uitmaken van het stoere piratenleven. Laten we maar eens zien of dat op muzikaal vlak ook tot uiting komt.

Natuurlijk hoort een albumopener te knallen, uit de startblokken te vliegen en noem de clichés verder maar op. Dit laat niet na dat titelnummer Back Through Time dit wel degelijk doet. Een snelle power metal track met de nodige folk geluiden en een catchy refreintje. Met deze laatste twee heb ik eigenlijk de voornaamste kenmerken van Alestorm wel genoemd. Helaas is deze opener niet representatief voor het album, zoals de volgende nummers Shipwrecked en The Sunk'n Norwegian (One More Drink!) laten horen. Geen snelle power metal meer met flitsend gitaarwerk en aangename double bass drum. Wel midtempo heavy metal met de al even aanwezige meezingbare refreintjes en hoempa/polka uitspattingen. Het korte Buckfest Powersmash is wel een aparte track: snelle thrash (Powersmash!) in het refrein, gecombineerd met een vrolijk drinklied in de coupletten. Om de felle thrash in het vorige nummer te compenseren meent Alestorm daarna voor de dag te moeten komen met de langzame meelaller Scraping The Barel, saai in mijn ogen (oren). Ook meent de band met een zes seconden durend Rumpelkombo een gevoel van humor te moeten etaleren.

Zo wisselt Alestorm wel meer af tussen pure heavy (soms power of thrashy) metalpassages met zogenaamd stoere meezingers, waar bijna altijd drank in voorkomt (Rum, Rum, Rum!). Ik heb het idee dat de band niet heel goed weet welke kant ze nou eigenlijk op willen. Aan de ene kant vrolijke drankliederen, toegankelijk en meezingbaar, in de oude stijl van bijvoorbeeld het Nederlandse Heidevolk en aanverwanten. Anderzijds laat de band horen, zeker in de snellere stukken, dat ze toch ook wel gediend zijn van een stevig potje heavy metal (het titelnummer, Buckfest Powersmash). Het lange afsluitende Death Throes Of The Terrorsquid spreekt wat dat betreft boekdelen. Hier gooit Alestorm al zijn invloeden en muzikale kunnen nog even op een hoop. Prima uitgevoerd, maar door de veelheid en uitersten aan invalshoeken een stuurloze track. Dit is prima achtergrondmuziek voor op een festival of voor een feestje, maar ik neem de band, en dan vooral het imago, niet al te serieus. Zijzelf hopelijk ook niet, en dan kunnen we er gezamenlijk nog eentje nemen en vrolijk meebrallen op deze echte feestplaat.

Christopher Bowes – lead vocals, keyboards

Dani Evans – guitar, backing vocals

Gareth Murdock – bass guitar, backing vocals

Peter Alcorn - drums