Loading...

Legiones - Legiones (7"EP)

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 26-05-2011

Tracklist

Threat Of Captivity (5:05)
Against Judah (7:39)

Legiones is (anders dan de Zuid-Europees klinkende naam mogelijk kan doen vermoeden) afkomstig uit Trondheim, Noorwegen. De band bestaat sinds 2007 en is qua materiaal nauwelijks productief te noemen. In 2009 werd in eigen beheer een drietrack demo uitgebracht, eenvoudigweg Legiones getiteld. Inmiddels heeft de band een deal weten te bemachtigen bij Duplicate, zodat op 23 mei 2011 een officieel debuut kan worden uitgebracht. Het betreft een single/EP met daarop slechts twee nummers, die ook al op de eerder genoemde demo stonden. Het tweetal is wel opnieuw gemasterd en gemixt, maar ja, na een paar jaar mag je toch wel wat meer nieuws verwachten. Ook om de EP een titel te geven heeft de band zich niet druk gemaakt, het ding heet, je kunt het al bijna raden: Legiones. De EP zal in eerste instantie worden uitgebracht als limited (500 stuks) editie op vinyl, daarnaast in een nog beperktere oplage (50) in een customized houten kistje, vormgegeven als bijbel met als extraatje nog een t-shirt en wat prullaria.. Hoera, het lijkt Morbid Angel wel.

De muziek van Legiones is al net zo eenvoudig te omschrijven als titels voor releases te bedenken. De band bedient zich van authentieke, redelijk melodieuze black metal van het behoorlijk standaard soort. Spaarzaam zijn wat death metal invloeden te horen (het langzame middenstuk van Against Judah bijvoorbeeld), verder is het rechttoe rechtaan rammen geblazen. Meest opvallend is dat in beide tracks een leuk intermezzo verstopt zit. In Threat of Captivity lijken we opeens verzeild geraakt in een gewelddadige ruzie, in Against Judah bevindt de luisteraar zich spontaan midden in een kerkdienst. Erg leuk gedaan, maar helaas zijn dit meteen de twee meest memorabele momenten van de EP. De black metal van Legiones is niet slecht te noemen, maar zeker ook niet opzienbarend genoeg om te blijven hangen.

Ook op de productie heb ik eigenlijk niets aan te merken, de EP kent een eigentijds geluid en mag er voor black metal begrippen zeker wezen. Al had met name in Threat of Captivity het zeer aanwezige bekkengetik wel wat minder gemogen. Qua thema houdt de band zich bezig met (anti-)religie, hun teksten zijn gebaseerd op teksten uit het oude testament, waar op niet milde wijze de vloer wordt aangeveegd met het geloof. De Christelijke religie wordt neergezet als een brute onderdrukking, waarin voor individualiteit geen plaats is. Geen verrassende black metal thematiek dus. En dat geldt dus eigenlijk voor het complete product: degelijk, maar niet opzienbarend.

R.H - zang

Rune Holm - gitaar

Erland Holm - gitaar

Ole Norsve - drums