Loading...

Decapitated - Carnival Is Forever

Gepost in Reviews door Gerben Mol op 16-06-2011

Tracklist

01. The Knife (4:31)
02. United (5:24)
03. Carnival Is Forever (8:49)
04. Homo Sum (4:33)
05. 404 (5:08)
06. A View From A Hole (6:11)
07. Pest (3:36)
08. Silence (4:18)

Decapitated uit Zuid-Oost Polen, Krosno. Via via kreeg ik rond 1998/99 twee demo’s toegestuurd van deze band, er werd mij verteld dat de leden van deze band nog erg erg jong waren, nog tieners, net als Carnage destijds, dus ik zette me schrap: maakt Decapitated net zo’n indruk op mij als dat Carnage deed eind jaren 80? Nee, dat niet, maar dat komt wellicht omdat de deathmetal zich in die jaren meer had ontwikkeld en ik ondertussen was verstrengeld in een web van duizenden deathmetal bands. Moet wel zeggen dat Decapitated een band is die me altijd uitermate heeft geboeid! Eind jaren 90, maar ook nu nog steeds! Wat een vette band zeg, en wat ze doen is toch wel enigszins uniek en dat vind ik wel mooi. Het maakt mij niet uit hoe jong of oud je bent, maar je luistert toch anders naar een plaat als de eerste van Decapitated wetende dat die jongens 10 jaar jonger zijn dan ik. Waarom is Cerebral Bore een hype? Volgens mij door de 19-jarige zangeres uit Vlissingen, is dat een probleem? Nee. Is het een vette band? Ja. Zetten ze een vette show neer? Ja. Nou, datzelfde geldt voor Decapitated. Ondertussen zijn de heren wel wat meer ervaren en hebben ze natuurlijk wel het een en ander meegemaakt, maar daar kom ik zo op.

Het geweld begon in 1997 met de demo ‘Cemetral Gardens', de demo ‘The Eye of Horus ' volgde in 1998. Vrijwel direct hierna tekende de band een contract bij Earache Records. Decapitated is opgericht door Witold 'Vitek' Kieltyka (destijds 12) en zijn oudere broer Waclaw 'Vogg' Kieltyka van 15. Alle vier originele leden van Decapitated gingen allemaal naar een van de beste muziekscholen van Polen. Al hun technieken passen ze nu in geheel eigen wijze toe in hun pakkende en unieke vorm van deathmetal. Ten tijde van de release van hun debuutalbum in mei 2000 waren de leden Wojciech ‘Sauron’ Wasowicz (vox) en Vogg (git) 18 jaar oud, Marcin ‘Martin’ Rygiel (bass) 16 en Vitek (drums) pas 15 jaar oud. Deze jonge leeftijden zorgden rond de release van het tweede album, Nihility, in 2002 toch wel voor wat probleempjes omdat Decapitated wel lovende reviews kreeg, maar simpelweg niet door iedereen 100% serieus werd genomen. Buiten al dat gedoe om werd het nummer ‘Spheres Of Madness’ van het Nihility album toch als klassieker gezien en de videoclip vormde toch voor vele nieuwe bands een bron van inspiratie.

Verder door de jaren heen bleef Decapitated zichzelf overtreffen en in 2004 kwamen ze met het album ‘The Negation’, daarna in 2006 met het album ‘Organic Hallucinations’. Persoonlijk vind ik dit briljante albums. Decapitated bleek niet meer te stoppen en deed vele tours met bands als Fear Factory, Hypocrisy, Enslaved, Suffocation, Nile enz., zeker niet de minste namen. In maart van 2007 sloeg het noodlot toe: tijdens een tour in Rusland verongelukte de toerbus waarbij Vitek, een van ’s werelds vooraanstaande drummers, het leven liet. Adrian ‘Covan’ Kowanek, de zanger die Sauron opvolgde in 2005 ligt nog steeds te revalideren. Martin had Decapitated net voor de Russische tour verlaten, dus nu was alleen Vogg, de broer van Vitek, nog over als origineel Decapitated lid. Na twee jaar rust en herstel heeft Vogg toch besloten Decapitated nieuw leven in te blazen, al was het alleen maar om zijn broers leven te eren.

Ondertussen bestaat Decapitated uit Vogg (git), Kerimh ‘Krimh’Lechner (drums), Rafal Piotrowski (vox) en Filip ‘Heinrich’ Halucha (bass). In deze formatie heeft Decapitated sinds januari 2010 al meer dan 100 shows gedaan. Dit album is geproduceerd door Vogg, de drums zijn opgenomen door niemand minder dan Daniel Bergstrand (Behemmoth, Meshuggah, Dimmu Borgir, Keep Of Kalessin, Defleshed). De acht tracks op dit album klinken als een klokje, ik moet zeggen dat ik het niet had verwacht. Het lijkt gewoon net dezelfde band, maar dan net iets anders. De nummers zijn nog volwassener, technischer, maar liggen toch makkelijker in het gehoor. Persoonlijk vind ik het openingsnummer niet echt een opener voor dit album, hiermee word je een beetje op het verkeerde been gezet. De tracks zijn wel lekker agressief en intens, zoals je van Decapitated gewend bent. Alle elementen van Decapitated zijn aanwezig; goede composities, rossende blastbeats, technische solo’s en al dan niet meer van dat. De zang doet me wel wat denken aan Max Cavelera tijdens zijn Sepultura tijd, da’s wel apart, maar geen storende factor.

Jammer vind ik soms dat tijdens de solo’s niet altijd de lead doorloopt waardoor je alleen drums, bass en de solo hoort. Net als op Neurotic Deathfest waar Decapitated maar met drie man op het podium stond, mis je een dimensie, maar daar zal bewust voor gekozen zijn. Naar mijn idee is Decapitated back from the dead, vele bands gebruiken het als titel, maar Decapitated verdient het! Zeker dat ik dit album aan ga schaffen! En ik kijk er nu al naar uit om op Stonehenge het podium met ze te delen!

Rafał Piotrowski – Vocals

Waclaw “Vogg” Kieltyka – Guitars

Filip “Heinrich” Hałucha – Bass

Kerim “Krimh” Lechner – Drums