Loading...

Ulrikes Dream - Van 9 Tot 5

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-08-2011

Tracklist

1. Free Your Life
2. Allemaal Hetzelfde
3. You Walk In Line
4. In Bed Met Gerolf
5. Prison Life
6. Direct Action
7. No Dead Desire
8. Kraken Gaat Door
9. Burn The State
10. Van 9 Tot 5
11. License To Kill
12. Thanks For Nothing
13. Squashed Remains
14. In Tijden Van Nood
15. Free Them All
16. You're Not Immortal

Al sinds 1997 staat Ulrikes Dream bekend om z'n (haar?) mengeling van crust, grind, punk en metal met sociaal geëngageerde songteksten. De band heeft haar roots in de Leuvense krakersbeweging. Vooral in de beginjaren kwam Ulrikes Dream bij elke ontruiming zonder repetitiehok te zitten en kon de groep bovendien geregeld op zoek naar nieuwe bandleden. Vijf jaar geleden veranderde Ulrikes Dream drastisch van line-up. Verschillende mensen verlieten de band om zich toe te leggen op andere plannen en spelen nu bij diverse zustergroepen. Na een geslaagd afscheidsoptreden voor de vrienden die de band verlieten, konden de achterblijvers met een vernieuwde line-up en hernieuwde energie aan nummers beginnen te schrijven, zodat ze op 2 april 2005 een eerste show konden spelen.

Sinds 2009 werd het aantal optredens op een lager pitje gezet om tijd vrij te maken voor het schrijven en werken aan een eerste full length. Eerder verscheen al wel materiaal in de vorm van demo/EP/split, maar het echte volledige cd debuut is er dan nu in de vorm van Van 9 Tot 5. Een mentaliteit die uiteraard niet past binnen de anarcho-punkbeweging. Aan de ander kant tekent dit het product toch wel enigszins: de schijnbare tegenstelling van de mentaliteit van die punkbeweging enerzijds en de tot in de puntjes verzorgde (muzikale) productie anderzijds is een hele interessante. Anders gezegd: old school punk attitude versus hypermoderne productietechnieken, een paradoxaal spanningsveld?

16 nummers sieren dit 'debuut', en geheel volgens de punkgedachte zijn het voornamelijk korte krachtige woede uitbarstingen (In Bed Met Gerolf, nog geen minuut). Snelle recht voor zijn raap no-nonsens muziek krijg je voor je kiezen. Free Your Life lijkt nog heel rustig te beginnen met een lieflijk zanglijntje van Kim, maar wat deze dame verderop het album aan klanken uitstoot, daar kan menig kerel nog een puntje aan zuigen. Van cleane zangregeltjes via recht uit hart geschreeuw (Allemaal Hetzelfde!!!) tot aan het meest woeste gegrunt (Direct Action, Burn The State), ze kan het allemaal prima aan. De teksten zijn afwisselend in het Nederlands en Engels en over het algemeen prima verstaanbaar. Wel een vereiste in dit genre lijkt me.

Muzikaal gezien worden we getrakteerd op goed verzorgde punk in een pittig hardcore/metal jasje. Spaarzame uitstapjes worden er gemaakt naar relaxte reggae/ska (Thanks For Nothing) of mainstream popmuziek (Kraken Gaat Door, met z'n drie minuut 40 een lang nummer binnen het repertoire). Deze vormen welverdiende rustpuntjes als afwisseling naast al het punkgeweld. Mocht dit de indruk wekken dat er door Ulrikes Dream alleen maar blind geramd wordt, dat is zeker niet het geval: de nummers bevatten onderling genoeg variatie om te blijven boeien. De gitaar neemt brutaal de hoofdrol voor zijn rekening, zelfs een solo wordt niet geschuwd. De afwisseling over het gehele album zorgt er voor dat dit een prima beluisterbare cd is geworden die geen enkel moment verveelt. Door de brute uitvoering ook uitstekend geschikt voor metalfans.

Kim - Vocals

Hans - Guitars

Erik - Bass

Jochen aka “Selle” - Drums