Loading...

Neckbreak Nation - Warchitects

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-09-2011

Tracklist

The Advocates
Blackest Day In History
Empty Guidelines
Vacicunt
Comprehended

Zutphen is geen vreemde lokatie wanneer het binnen Nederland om thrash talent gaat. Sinds vorig jaar is een nieuwe loot aan deze talentvolle boom Neckbreak Nation. In de bezetting herken ik in elk geval drummer Ivo Maarhuis (Izegrim, ex-Trashed) en zanger Gijs Te Winkel (Trashed). Zij zijn de aanjagers van deze band, snarengeselaars Jelle Davids (gitaar) en Angus Konkel (bas) completeren Neckbreak Nation. Al vrij snel werden de opnames begonnen voor wat de eerste EP zou gaan worden, uiteindelijk zag Warchitects in mei 2011 het levenslicht. Ambitie kan deze splinternieuwe band niet ontzegd worden, inmiddels wordt er al gerept van een full length album dat begin 2012 moet gaan verschijnen. Laten we eerst Warchitects maar eens onder de loep nemen.

Zoals gezegd en blijkt uit de herkomst van de toonaangevende muzikanten hoeven we over de muzikale richting niet verbaasd te zijn. Thrash voert de boventoon in de muziek van Neckbreak Nation, de eigentijdse vorm dan wel te verstaan, wat betekent dat er ook wel wat invloeden van buiten dit specifieke genre te ontdekken zijn. Dat betekent veel en vaak tempowisselingen (ik durf het woord breakdown in dit geval niet in de mond te nemen), en geen cleane zang maar een soort van hees/agressieve grunt/scream. Ok, ik zeg het toch maar recht voor z'n raap: in de muziek zijn spaarzame elementen uit de moderne melo death metal en metalcore te vinden. Dat zal voor de rechtgeaarde thrash fan misschien een beetje een rare bijsmaak geven, maar ik denk wel dat het in het algemeen de muziek ten goede komt gezien de afwisseling die het teweeg brengt.

Opener The Advocates rost er nog lekker ouderwets vandoor. Afgewisseld met wat minder snelle passages mogen de vlotte headbangstukken er zeker wezen, thrash in optima forma. Blackest Day In History pakt het in eerste instantie wat minder subtiel aan en vliegt als een dolle uit de startblokken. Gelukkig vergeet Neckbreak Nation ook hier niet om te spelen met tempo, zodat ook dit nummer geen kans krijgt om eentonig te worden. De naar metelcore maniertjes neigende interruptie in het midden past prima bij deze track. Lekker drumwerk trouwens. Empty Guidelines is een stuk korter dan de vorige twee en is (daardoor?) ook een stuk meer 'to the point'. Een meer rechttoe rechtaan thrasher. Tot de laatste minuut ingaat, daar krijgen we weer zo'n lekkere 'jump' passage. Wel met er uitspringend funky baswerk, mooi!

Vacicunt begint als een midtempo thrasher, maar blijkt dat verder NOT! Hier is het ook weer lekker rammen geblazen, gaan met die banaan. Gooi maar lekker los die nekspieren. Opvallend in deze track is de lekkere old school gitaarsolo. Zo heeft eigenlijk elk nummer wel z'n eigen leuke gimmick. Vacicunt is echt wel een aangename beuker! Comprehended (?) is een lange afsluiter, bij de eerste beluistering was ik na het begin erg benieuwd hoe dit verder zou gaan, fijn gitaarwerk. Het nummer ontspint zich in eerste instantie wat traag, en blijkt gaandeweg dan ook het meest experimentele/afwijkende van deze EP, met de meeste 'moderne' invloeden en weinig 'echte' thrash. Ik ben benieuwd of dit de richting is waar de band heen wil. De lengte van deze track wordt overigens verklaard door een stukje flauwekul dat aan het nummer is vastgeplakt, met naar ik aanneem wat geluiden van tijdens een oefen/opnamesessie. Stoer hoor, dat soort boergeluiden laten vastleggen. Dat is dan wel weer een beetje jammer. Ach ja, als ze er zelf maar lol in gehad hebben. De muziek waar het om gaat vind ik in elk geval prima in orde, ik kijk uit naar een langspeler van dit gezelschap.

Gijs te Winkel - zang

Ivo Maarhuis - drums

Angus Konkel - bas

Jelle Davids - gitaar