Loading...

Sonata Arctica - Live In Finland DVD

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 30-11-2011

Tracklist

1. Intro (Everything Fades To Gray)
2. Flag In The Ground
3. Last Amazing Grays
4. Juliet
5. Replica
6. Blank File
7. As If The World Wasn´t Ending
8. Paid In Full
9. Victoria´s Secret
10. Instrumental Exhibition
11. The Misery
12. Fullmoon
13. In Black & White
14. Mary-Lou
15. Shy
16. Letter To Dana
17. Caleb
18. Don´t Say A Word
19. Outro (Vodka/Everything Fades To Gray)

Het was even stil rond Sonata Arctica wat releases betreft, maar het Finse vijftal is back in action met hun nieuwe DVD ‘Live in Finland.’ Het gerucht gaat intussen dat het nieuwe album ergens in mei of juni volgend jaar uitkomt, maar intussen hebben we genoeg om van te snoepen met dit 2 disks tellende pretpakket bomvol bonusmateriaal.

Ik mag mezelf zeer gelukkig prijzen met het feit dat ik zelf aanwezig was in Oulu, Finland bij de opnames van deze DVD. Een reis die mij voerde van Brussel, langs Parijs naar Helsinki en de onderste rand van Lapland, met de ergste oververmoeidheid die ik ooit in m’n leven heb gehad op de koop toe. De DVD zelf leek ook achtervolgd te worden door tegenslag en rampspoed.

Origineel zou het in september 2010 opgenomen worden in Milaan, Italië. Maar vlak voor het zover was had gitarist Elias Viljanen een ongelukje waarbij hij zijn hand brak, en moesten de opnames uitgesteld worden naar februari 2011. Ook dat ging niet door, omdat een live show opnemen in Italië toch te duur bleek. Uiteindelijk werd de datum 15 april 2011. Nadat de releasedatum ook nog eens verzet is van 28 augustus naar 11 november, was iedere fan het wachten op de dvd meer dan beu, maar gelukkig kan ik zeggen dat dit juweeltje het lange wachten meer dan waard was.

De show zelf is overigens niet hetgeen dat deze DVD zo geweldig maakt. Ja het is een geweldige show met een knallende setlist van heb-ik-jou-daar. Met zalige headbangers zoals In Black and White, Blank File, Flag in the Ground en het spectaculaire Don’t Say a Word. Een prachtige, zeer theatrale uitvoering van Juliet en kippenvel wekkende ballads zoals The Misery en As If The World Wasn’ t Ending. Als kers op de taart speelt Sonata ook nog een prachtige akoestische set rond een kampvuur, met zeldzame nummers zoals Shy en Mary Lou.

Maar desondanks heeft het visuele aspect van deze show niet helemaal kunnen vastleggen wat toch echt bij deze show aanwezig was: goed geluid en geweldig publiek. Hier en daar kan de mix ietsje beter en het publiek wordt amper gefilmd, waardoor de sfeer van die avond niet echt goed tot zijn recht komt. Overigens was dit een van de laatste shows van een 2 jaar durende wereldtour, en dat zie je ook aan de band. Niet dat ze als een stelletje afgepeigerde dooien staan te spelen: integendeel. De energie spat van het podium af en er is duidelijk te merken dat Sonata echt niet van gisteren is, maar ze zijn nog altijd op hun best aan het begin van een tour, wanneer ze nog fris en vol enthousiasme zijn.

Dat laatste word helemaal duidelijk op de bonus DVD, waarop een klein stukje van hun optreden op hun hele eigen festival ‘Sonata Arctica Open Air’ staat. Daar is de Days of Grays tour nog maar net begonnen, en zijn de Finse heren op het toppunt van hun kunnen. Qua camerawerk en geluid is deze opname ook heel wat beter dan de show in Oulu. Niet dat die zo ongelofelijk slecht is, zoals veel fans op de forums beweren, maar het is net de grens tussen ongelofelijk goed en pure perfectie.

De bonus DVD bevat ook verscheidene zeer amuserende documentaires en making off’s. Onder andere een verslag van de Latijns-Amerikaanse tour van 2010 en de Finse tour van begin dit jaar, waaronder de DVD show in Oulu. Tijdens de Making Off van ‘Live in Finland’ zie ik mijn eigen vermoeide hoofd ook nog even opduiken. Dat terzijde is dit ook een zeer vermakelijk filmpje, waarbij vooral de fans door middel van kleine interviewtjes even in de spotlights worden gezet.

De foto galerie is erg leuk maar niets bijzonders, eveneens de videoclips die er nog even extra op zijn gezet.

Wachten op de DVD shoot die telkens werd verzet, 9 uren lang wachten op een koud betonnen trapje voor de deuren van Club Teatria bij ijskoude temperaturen, en ruim een half jaar wachten tot het resultaat eindelijk af was. En allemaal heeft het geleid tot een geweldig pakket die elke cent, elke minuut, waard is. Elke seconde van dit spektakel is een genot om naar te kijken, en ik had het in geen miljoen jaar willen missen. Ondanks de hiaten hier en daar in de productie, is ‘Live in Finland’ de rechtmatige gouden ster in mijn Sonata Arctica collectie.

Tommy Portimo - Drums

Tony Kakko - Vocals

Marko Paasikoski - Bass, Vocals

Henrik Klingenberg - Keyboards, Vocals

Elias Viljanen - Guitars, Vocals