Loading...

TDW - First Re-Draft

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-11-2011

Tracklist

01. Endless
02. Mourning After
03. Happy Day
04. Innerburn
05. Dreamwalk
06. Overture / Prologue
07. New Strength
08. Your Room
09. My Loss
10. Epilogue

Tom de Wit is de man achter en naamgever van de drieletterafkorting TDW, en een multi getalenteerde jongeman. Zo begon ik mijn bespreking van Tom's Scrapbook begin dit jaar. Jong was ie zeker (nog een tiener) toen hij z'n eerste album uitbracht, de eerste versie van First Draft stamt uit 2004. In de loop van de tijd bekroop Tom het gevoel dat er meer te halen viel uit de oorspronkelijk ideeën. Na een drietal jaren van herschrijven, puntjes op de i en wat noodlottige pech zijn dan de volledig nieuwe opnames een feit, vandaar First Redraft. De andere term uit mijn introductie, getalenteerd, vind ik ook nog altijd onverminderd van toepassing.

Op First Redraft staan dus tien opnieuw opgenomen songs, waarvan ikzelf de oorspronkelijke versies nooit gehoord heb. Ik behandel het album dan ook als een voor mij nieuw werk. Wat ook van toepassing is op TDW, zowel band als mens, is de omschrijving progressief. Dit kenmerkt zowat al z'n muzikale uitingen. Wat me niet helemaal duidelijk is, is de 'juiste' volgorde van de tracks, volgens mij is die op het oude en nieuwe album niet hetzelfde. Hierdoor vind ik als track 6 opeens een ouverture, dat op het oude album nog de opener was. Hernieuwd inzicht van de maker? Blijkbaar worden de nummers zes tot en met tien beschouwd als geheel (At The End Of Love). Maar waarom op het eerste gedeelte van het album de onderdelen 'Dreams' en 'Endings' dan ook niet aan elkaar geplakt? Op het eerste gezicht verwarrend, al blijkt het uiteindelijk voor de beluisterbaarheid niet uit te maken.

Endless opent het album op fraaie en indrukwekkende wijze. Gelijk in het intro lijkt Tom z'n vaardigheden als componist/arrangeur ten toon te willen spreiden, het is een veelheid aan indrukken die op me afkomt. Vooral het (computer?) drumwerk doet me behoorlijk aan Dream Theater denken. Verrassend is de 'pratende' zang, het rustige tussenstuk met zang past goed in het geheel. Alleen .... ik hou niet zo van Tom's cleane zangstem. Zonder dat ik precies de vinger op de zere plek kan leggen, hier had ik liever een krachtiger stem gehoord. Ik wil zeker gaan afbreuk doen aan de geleverde prestaties, de vocalen zijn ook zeker acceptabel, ik houd er alleen niet van. Wel grappig trouwens dat ik bij het gezongen refrein telkens een hoog Jesus Christ Superstar idee ervaar.

De navolgende tracks gaan prettig verder op de ingeslagen prog weg. Er gebeurt aangenaam veel in de verschillende composities, ze zijn afwisselend en door het spelen met tempo en ritmes zeer dynamisch. Een lekker stevige basis van swingende drums, fraai gitaarspel (Mourning After!) en mooie toetsenpartijen als een satijnen laken eroverheen, goed aansluitend op de body van de songs. Soms zijn de synth partijen ook prominent aanwezig (Dreamwalk) en vormen zo een prima afwisseling /aanvulling op het gitaarwerk. Het laatstgenoemde nummer laat trouwens ook goed horen dat de muziek prima zonder zang kan en er ook dan genoeg te beleven valt; fijne track dit!

Het tweede gedeelte van het album gaat dus van start met een min of meer klassiek intro, piano en strijkers hebben hier een prominente plaats. New Strength opent nog redelijk bedeesd, wel weer lekker pittig drumwerk. Later in het nummer gaan de remmen behoorlijk los: de toetsen- en gitaarpartijen mogen zich heerlijk op elkaar uitleven, zoals het hoort bij dit soort muziek. Pas echt relaxed wordt het met het lieflijke Your Room. My Loss is daarentegen een wat meer duistere track, doet me zeker in het begin een beetje denken aan oorspronkelijke gothic a la Sisters Of Mercy.

Al met al valt er enorm veel te beleven op First Redraft. Het is een open deur dat dit materiaal is dat je echt niet in een enkele luisterbeurt doorgrondt. Het geeft, net als Scrapbook eerder al deed, een goed beeld van de mogelijkheden van het talent van Tom de Wit. Prettig in het gehoor liggende progressieve metal, dat is waar ie goed in is. Waarvan akte. Geniet er van.