Loading...

Mind:Soul - Patterns

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 07-10-2011

Tracklist

1. Circus of Fear
2. Patterns
3. For You
4. Selling Lies

Mind:Soul is een verrassende multiculturele band met 3 Nederlanders, een Roemeen en een Turk in de line-up. Lekker veel variatie in culturen dus, hopen dat het aan hun muziek ook te merken is. Op hun website staat vermeld dat ze zichzelf labelen als progressieve metal. Mag dat toevallig mijn favoriete genre zijn… dus ik ben heel benieuwd hoe hun eerste EP Patterns zal klinken.

Circus of Fear begint met een, in mijn ogen, wat zwak gitaartje. Een paar seconden later lijkt het alsof ik naar een soort Doe Maar meets metal zit te luisteren. Een vreemde mix als je het mij vraagt, maar het heeft wel wat, pop/ska achtige deuntjes met grunts. De zang klinkt in mijn ogen wat vlak maar met een beetje oefening en meerdere vocale lagen kan het nog goed komen. De melodieën klinken in elk geval erg leuk en ik hoor ook veel variatie. Denderende drums wisselen af wat met rustigere klanken. Het geheel is overgoten met een wat exotisch sausje, wat het multiculturele aspect van de band naar voren doet komen.

Titelsong Patterns begint al wat strakker als het voorgaande nummer. De redelijk beukende intro word opgefrist door een vrolijk tinkelende piano. De gitaren komen nog steeds in mijn oren niet helemaal tot hun recht maar dat kan aan mij liggen. Wat verder in het nummer hoor ik al wat meer kwaliteit wat betreft het componeren. Een mooi gelaagd nummer, niet te snel maar zeker ook niet te langzaam.

For you (whoever you are) is in mijn ogen een prachtige titel voor een liefdesliedje (dat is, als er in de metal wereld van ‘liefdesliedjes’ gesproken kan worden). Het klinkt ook aardig rustig met een romantische gitaar en piano. Ik hoor ook wat meer passie in de zang. Het houdt een beetje het midden tussen een ballad en een mid tempo nummer. Zo tegen het einde komen de gitaren pas echt in actie en als alles een beetje beter en grootser gearrangeerd was had ik volgens mij kippenvel gekregen van die laatste paar zoete klanken. Netjes hoor!

Het laatste nummer Selling Lies klinkt aardig chaotisch. Wel een beetje zonde na zo’n mooi, helder nummer als For You. Toch hoor ik weer wat het zou kunnen zijn en dat klinkt zeker niet slecht. Ook hier komt het wat exotische geluid weer terug en dat houd de boel ook fris, naast het toch wat saaie stemgeluid van Tom de Wit. Qua tempo en drums heb ik hier en daar helaas wel wat te klagen. Zoals gezegd, zeer chaotisch hier en daar.

Mind:Soul staat in ieder geval aan het begin van iets wat heel mooi kan worden, met de juiste inzet en middelen. Aan muzikaliteit en variëteit ontbreekt het in elk geval niet. Dit is ook weer een band waarvan ik graag zou zien dat het een grootse toekomst tegemoet gaat. Ik ga niet zeggen dat deze EP echt mindblowing was, maar het begin is er zeker.

Jim O.S. Ilden - Guitar

Roland le Fèvre - Synths

Joey Klerkx - Bass Guitar

Raul Tămaş - Drums

Tom de Wit - Vocals