Loading...

Screaming Shadows - Night Keeper

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-10-2011

Tracklist

01. Holy Knights
02. PLanet X
03. Midnight
04. Who Dares Wins
05. In The Dawn Of Time
06. Black Rain (instrumental)
07. Night Keeper
08. Angel Of Darkness (instrumental)
09. Free Again
10. Lord Of The Sea
11. Cherokee Spirit (instrumental)
12. Wild Horses

Daar heb je er weer zo een, een band voor wie de tijd lijkt te hebben stilgestaan bij de beginjaren van de heavy metal. Alsof we nog steeds in de beginjaren 80 van de vorige eeuw zitten. En vind ik dat erg? Welnee! Screaming Shadows is afkomstig uit Italië (van Sardinië) en bestaat (oorspronkelijk onder de naam Eruption) al sinds 1997. Vanaf 2001 timmert de band dus aan de weg als Screaming Shadows, in die hoedanigheid levert de band met regelmaat hun albums af, het recent uitgebrachte Night Keeper is inmiddels nummer vier. De bandbezetting lijkt ondergeschikt aan de te volgen muzikale koers. Bandleden van het eerste uur bassist Antonio Doro en gitarist Francisco Marras versleten de afgelopen tien jaar zo'n zeven zangers en vier drummers, geen posities dus om jaloers op te zijn binnen Screaming Shadows. Huidige drummer en zanger zitten dus ook pas sinds medio vorig jaar in de band en met hen is dus deze Night Keeper opgenomen.

Aangezien zij ook niet noemenswaardig bijdragen aan het creatieve proces zal dat dan wel allemaal niet zo veel uitmaken. De daadwerkelijke bijdrage op dit album doet er zeker waar het de zanger betreft wel toe. Hoewel ik geen vergelijkingsmateriaal heb van voorgaande albums is dit soort muziek op het lijf van deze vocalist geschreven. Binnen de klassieke heavy metal zoals Screaming Shadows die speelt is dit DE passende zang. Zoals eigenlijk het hele muzikale concept ons bijna dertig jaar terugvoert in de tijd. Ikzelf ben er wel erg blij mee dat er nog altijd bands zijn die dit genre (al dan niet voorzien van hedendaagse invloeden) met verve in leven houden. Grappig genoeg dacht ik toen ik dit album startte dat ik het verkeerde album aangezet had, ik dacht dat ik per ongeluk Lord Volture had opgezet (vergelijkbaar qua stijl, ook de zang kent overeenkomsten in de aanpak, hun tweede album wordt hier binnenkort besproken).

Kort en krachtig: Night Keeper staat dus van voor tot achter vol met authentieke heavy metal. Daarmee is het echt weer zo'n band/album voor de specifieke liefhebber. Het label schermt nog wat met termen als progressieve en moderne invloeden om het volledig gebrek aan eigen inbreng en originaliteit te verdoezelen. Ik trap daar echter niet in, een band als Screaming Shadows moet het toch vooral hebben van de uitvoering. En die is wat mij betreft dik in orde. Alle vertrouwde elementen komen voorbij: de hoge cleane vocalen, gitaarriffs die we al duizend keer gehoord hebben, het double bass drumwerk; je kunt het zo uittekenen. De af en toe toch wel hele fraaie gitaarsolo's maken de boel lekker af.

Opener Holy Knights scheurt wel lekker vertrouwd uit de startblokken, een veelbelovend begin. Dat wordt wat mij betreft echter teniet gedaan door het navolgende Planet X, een saaie obligate semi-ballad, dit vind ik een beetje een vervelend deuntje. Gelukkig wordt de heavy/power metal daarna weer goed opgepikt en kunnen we weer verder met headbangen en meebleren met de brave refreintjes. Dat de band zo'n ballad ook helemaal niet nodig heeft als variatie tussen het heavy metal geweld blijkt ook wel uit de fraaie, korte instrumentale tracks die her en der tussen de nummers verstopt zitten. Leuk gedaan en het zorgt voor wat afwisseling.

Ook wil ik Free Again er nog even uitlichten. Ik zou toch bijna zweren dat een jonge uitvoering van Bruce Dickinson hier op meezingt. Het blijkt echter te gaan om Alessandro Marras (familie van de gitarist, geen idee?), zanger van de Italiaanse Iron Maiden tribute band Virgin Killer. Dit nummer is hem in elk geval op het lijf geschreven! Jammer dat het album er niet met een knaller uitgaat maar met weer zo'n halfbakken balladesque nummer, ik zou er niet voor gekozen hebben. Wel weer fraaie solo's. Al met al is dit natuurlijk al lang afgekloven, uitgekauwde muziek, maar ja, ik luister er zo graag naar. Ik hoop dat er nog lang bands als Screaming Shadows zullen blijven bestaan om de traditionele heavy metal hoog te houden en mij en hopelijk nog vele andere liefhebbers met deze muziek te bedienen.

Francesco Marras - gitaar

Antonio Doro - bas

Gianluigi Girardi- zang

Mattia Stancioiu - drums