Loading...

Nemesea - The Quiet Resistance

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 20-11-2011

Tracklist

01. The Quiet Resistance
02. Caught In The Middle
03. Afterlife
04. Whenever
05. If You Could
06. High Enough
07. Say
08. It's Over
09. I Live
10. Stay With Me
11. Rush
13. 2012
12. Release Me
14. Allein

Uit Groningen komt Nemesea, een redelijk onbekende band maar met aardig wat potentie. Ze brengen nu hun derde album uit: The Quiet Resistance. Met achter de schermen een aantal kopstukken die onder andere met After Forever, AC/DC, Iron Maiden en HIM om maar een paar te noemen, hebben gewerkt. We merken ook dat Delain frontvrouw Charlotte Wessels ook steeds meer gewild word als gastzangeres, want ook zij is te horen bij het nummer High Enough.

De intro van dit album met dezelfde titel The Quiet Resistance geeft een zeer freaky sfeer. Een boel gefluister waar van lieverlee Industrial achtige gitaren en keyboard bij komen. Caught in the Middle sluit hier naadloos op aan, het zij met een wat vriendelijkere sfeer en zeer vloeiende vocalen. Zeer catchy nummer waarbij de melodic kanten mooi versmelten met de Industrial sound.

Een heleboel nummers op dit album klinken een beetje als een dertien in een dozijn die helaas een boel female fronted bands wel hebben, ongeacht het zangtalent dat zich onderscheid van de gebruikelijke opera achtige engelenstemmetjes. Nee met de pittige zang van Manda Ophuis is niets mis, alleen met de muziek is niets opmerkelijks. Het nummer High Enough is een van de weinige die er echt uitschieten maar dat is dan ook te danken aan het frisse stemgeluid van Charlotte Wessels.

Weinig creativiteit en een boel zeer voorspelbare melodielijnen, waarbij duidelijk geprobeerd word door middel van hoge vocalen de boel wat op te krikken. Sorry jongens, talent in muziek gaat verder dan alleen leuke hoge nootjes weten te halen. De lyrics zijn ook heel erg cheesy, als pop achtige snotterige liefdesliedjes. De rustige nummers hier en daar benadrukken dat nog eens extra.

Dit is duidelijk niet het soort muziek waar je echt aandachtig naar moet gaan zitten luisteren om de genialiteit ervan te ontdekken. Helaas blijft het componeerwerk zeer oppervlakkig maar voor achtergrondmuziek is dit een perfect plaatje. Ik ben er zo een die graag nummers opnieuw en opnieuw afspeelt om het stukje bij beetje te gaan ontleden en aan het eind kan zeggen: donders, daar is goed over nagedacht! Bij deze muziek geeft een enkele luisterbeurt al aan dat ontleden hier weinig zin heeft, want veel lagen zijn er niet.

Catchy deuntjes en mooi vocale uitschieters te over, dat geef ik ze wel. Hier en daar ook wat symphonic en Industrial elementen die het niveau aardig opkrikken. Echt een spin off van Evanescence als je het mij vraagt. Leuk, maar wel voor op de achtergrond. Geen meesterwerk, maar ergens wel geinig om zo eens te beluisteren.

Manda Ophuis – Vocals

Hendrik Jan (HJ) de Jong – Guitar

Sonny Onderwater – Bass

Frank van der Star – Drums

Lasse Dellbrugge – Keyboards/ Electronics