Loading...

Enbound - And She Says Gold

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 12-01-2012

Tracklist

01. Combined The Souls
02. Descending
03. Noiseless Bullet
04. Squeals Of War
05. Frozen To Be
06. Under A Spell
07. Untitled X
08. I Am Lost To You
09. Shifting Gears
10. Love Has Come
11. The Broken Heart
12. Running Free
13. Me And Desire
14. Beat It [bonus track]

Uit Zweden komt het vierkoppige Enbound, met hun debuut album And She Says Gold. Een titel die de vier heren aardig letterlijk nemen. Niet alleen is de cover in de goudverf gedipt, zijzelf ook. Zowel op alle promo foto’s als de videoclip als willekeurige tourfoto’s zien we vier gouden mannen staan. Doet me toch echt denken aan een gouden versie van de Blue Man Group. Enbound is hier en daar al vergeleken met Sonata Arctica en Masterplan. Grote woorden voor een band waarvan de leden al best wat ervaring hebben in diverse bands, maar met deze band nog maar net beginnen.

Het eerste nummer op dit gouden plaatje is getiteld Combined the Souls, en wordt gekenmerkt door veel verrassend drumwerk en een zeer catchy refrein. Zanger Lee Hunter laat horen uit wat voor hout hij gesneden is, en weet de hoge powermetal gilletjes perfect te beheersen zonder te overdrijven, terwijl hij een kraakhelder stemgeluid heeft. Een van de betere zangers uit dit genre, zonder twijfel!

Dit is slechts een van de mooie uitschieters op dit album. Sommige nummers zijn niet erg speciaal maar alsnog erg leuk om naar te luisteren. Na de eerste track krijgen we een hoop van die nummers waar weinig over te zeggen valt maar desondanks echt niet mis zijn.

Het interessante gedeelte begint bij de ballad Frozen to Be. Een prachtig duet met LaGaylia Frazier die misschien hier en daar wat cheesy kan overkomen maar alsnog regelmatig voor kippenvel momentjes zorgt, zeker aan het eind wanneer scheurende gitaren naadloos aansluiten op twee fluwelen stemmen.

Under a Spell is weer zo’n zeer catchy uitschieter waarvan ik het refrein kan blijven horen. Qua tekst lijkt het meer op fantasy power metal maar qua muziek blijft Enbound een mooi, volwassen geluid houden. Untitled X gaat weer iets terug naar het niveau van ‘leuk maar niet erg interessant’ maar dat wordt fiks opgekrikt met I Am Lost To You, met een zeer verslavend refrein en veel afwisseling met snelheid. Maar als ie hard gaat, gaat ie ook HARD! Shifting Gears is naast zalige snoeiharde gitaren en drums niet veel bijzonders op het einde na, waar het woord ‘epic’ echt wel op zijn plaats is.

The Broken Heart is ook weer zo’n heerlijke tranentrekker zonder cheesy te klinken. In 1 woord prachtig. De catchy nummers houden niet op! Running Free is er eentje die je wel de hele dag wilt zingen en echt een van de beste op dit album te noemen, met een heerlijk refrein die over een wolkje lijkt te glijden met flinke dubbele basdrums eronder. Zo tegen het einde horen we een ingehouden stuk dat recht uit de hemel lijkt te komen en een zeer subtiel einde aan deze knaller geeft.

Enbound trekt alles uit de kast met Me and Desire, bomvol afwisseling en als ik dit een fenomenaal stuk noem heb ik niets teveel gezegd. Alles blijkt perfect bij dit nummer. Tot slot heeft Enbound als bonusje een heerlijk rockende cover van Michael Jacksons Beat it neergezet. Ik ben niet zo’n fan van metal covers van MJ maar dit is zeker een uitzondering. Misschien is deze zelfs beter dan het origineel.

Uiteindelijk hebben we hier – letterlijk en figuurlijk – een gouden plaatje in handen. Ik ben nu al erg benieuwd naar wat de heren in de toekomst produceren. Gelukkig mocht ik net van hen persoonlijk op facebook vernemen dat ze alweer bezig zijn met album nummer 2.

Lee Hunter - zang

Marvin Flowberg - gitaar

Swede - bas

Mike Force - drums