Loading...

Mpire Of Evil - Creatures Of The Black

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-02-2012

Tracklist

1. Exciter (Judas Priest cover) (05:10)
2. Motörhead (Motörhead cover) (02:56)
3. Reptile (04:48)
4. God of Thunder (KISS cover) (05:07)
5. Hell Ain't a Bad Place to Be (AC/DC cover) (03:52)
6. Creatures of the Black (05:15)

Van het Italiaanse(!) Scarlet Records kregen we onlangs aangeboden het album Hell To The Holy van het gezelschap Mpire Of Evil. Om daarover een begrijpelijk stukje tekst te kunnen schrijven heb ik besloten dat ik eerst maar eens een stukje geschiedenisles ga geven en de debuut EP Creatures Of The Black (die als opwarmertje ook nog niet zo lang geleden verschenen is) er maar eens bij te pakken. Zo kan ik me later bij de review van Hell To The Holy volledig op het album concentreren, anders wordt het wel een heel lang verhaal.

Geschiedenisles: In 1979 ontstond in het kielzog van de NWOBHM een smerige variant op die stijl onder de naam: Venom. Inmiddels wereldberucht mag ik veronderstellen. Het trio dat indertijd Venom vormde kan al jarenlang niet meer gezamenlijk door een deur, met als gevolg een spoor van onnavolgbare bezettingswisselingen en afsplitsingen. Over een daarvan, Mpire Of Evil, wil ik het hier gaan hebben, en dus ga ik proberen dat gedeelte van het Venom verhaal duidelijk te krijgen. Want een stuk over Mpire Of Evil zonder de naam Venom (minstens een paar keer) te noemen is onmogelijk.

Het drietal dat momenteel Mpire Of Evil vormt heeft namelijk ooit deel uitgemaakt van Venom, alleen niet gezamenlijk. Gitarist Mantas (Jeffrey Dunn) was een van de oprichters van de band en deed af en aan tot 2004 nog mee, drummer Antton (Antony Lant; om het overzichtelijk te houden: de broer van andere Venom oprichter Cronos, ofwel Conrad Lant) speelde er van 2000 tot 2009 en zanger/bassist Demolition Man (Tony Dolan, tevens 'bekend' van Atomkraft en als acteur na zijn vertrek uit Venom) in de periode 1989-1992.

Mantas en Demolition Man schreven samen het Venom album Prime Evil (1989, in die tijd dus zonder Cronos), Mantas wilde dat in eerste instantie als bandnaam gebruiken toen het drietal elkaar een paar jaar terug weer tegenkwam. Mantas en Antton zijn al die jaren in de muziek actief gebleven, zonder veel succes overigens, en besloten samen wat te gaan doen. Zij kregen Demolition Man zo ver om hen te vergezellen, hij was na zijn Venom periode een carrière als acteur begonnen. En zo ontstond in 2010 Mpire Of Evil, (via PrimEvil) het eerste woord een beetje gehusseld nadat Prime Evil geen goedkeuring kon krijgen vanwege allerlei rechten op het Venom erfgoed. Om mij onbekende redenen liggen rechten op de bandnaam en andere zaken bij Cronos, nota bene degene die de band indertijd als eerste vaarwel zei; maar goed dat is weer een heel ander verhaal.

Snapt u het allemaal nog? Vanaf hier wordt het wat overzichtelijker :-) Mpire Of Evil debuteert in 2011 met EP Creatures Of The Black. De EP bevat naast twee 'nieuwe' nummers (ik vermoed zelf overblijfselen uit de Venom tijd) vier covers van nummers die de bandleden geïnspireerd dan wel beïnvloed hebben. Kiss, Judas Priest, Motorhead en AC/DC zullen elke zichzelf respecterend metalfan wel tot de verbeelding spreken, dus dat is op zich een redelijke open deur. Creatures Of The Black is in mijn ogen dan ook niks meer of minder dan een opwarmertje voor het in maart te verschijnen debuutalbum.

Een open deur vind ik ook de uitvoering van het viertal covers. Ik heb het idee dat er niet zo gek veel moeite is gedaan om er wat eigens aan toe te voegen, de klassiekers worden klakkeloos nagespeeld. Het belangrijkste dat wel typerend is, is dat de nummers hetzelfde smerige geluid hebben meegekregen, zodat de luisteraar in ieder geval nog enigszins een idee krijgt waar Mpire Of Evil voor staat. Met name de ruige zang doet veel goeds. Jammer dat Demolition Man juist daar de mist mee in gaat op de AC/DC cover Hell Ain't A Bad Place To Be door z'n zang aan te passen aan het origineel. Een gemiste kans. En natuurlijk past het legendarische “lay down your souls…” perfect in plaats van “fall to your knees......” in Judas Priest's Exciter. Motorhead's gelijknamige nummer en God Of Thunder (Kiss) worden mijns inziens plichtmatig, maar wel lekker heavy uitgevoerd.

Dan blijven er nog twee eigen nummers over op deze EP. Reptile is een lekker uptempo nummer. Het gitaargeluid van Mantas klinkt vertrouwd, ouderwets scheurend. Demolition Man vertolkt zijn rol zoals je van hem mag verwachten: bruut, en zeer aanwezig. Zijn woeste vocalen geven de muziek van Mpire Of Evil echt een meerwaarde. Het titelnummer Creatures Of The Dark is een midtempo beuker; zwoegend, sleurend trekt dit nummer voorbij. Lekker stoempend, log en met een vertrouwd geluid. Een beetje kaal af en toe, zo hadden de drums wel wat voller kunnen klinken, maar met de nadruk op het gitaarwerk van Mantas en de vocale krachtpatserij is dit prima genietbare muziek. Om nog maar een cliche te gebruiken: de beste muziek die Venom nooit maakte. Binnenkort dus meer over Mpire Of Evil en het debuutalbum Hell To The Holy.

Antony Lant "Antton" - Drums

Jeffrey Dunn "Mantas" - Guitars

Anthony Dolan "Demolition Man" - Vocals, Bass