Loading...

The Melvins - The Bulls & The Bees

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-03-2012

Tracklist

01. The War On Wisdom
02. We Are Doomed
03. Friends Before Larry
04. A Really Long Wait
05. National Hamster

Volgend jaar bevuilen The Melvins al weer 30 jaar deze aardkloot met hun smerige, eigenzinnige, ruige, experimentele klanken. In dat lange bestaan mengde de band punk, metal, rock, noise, grunge, hardcore, doom, sludge en noem het verder maar op tot een geheel eigen genre. Per nummer, per plaat, per periode, per label, het maakt de heren niet uit, alles past in The Melvins smeltkroes. Dat heeft in die 30 jaar dan ook geleid tot een even uitgebreide als onoverzichtelijke discografie. Min of meer zeker is dat de band later dit jaar z'n 22ste langspeler zal uitbrengen, het aantal andersoortige releases neem ik voor waar aan. Buzz Osborne (gitaar en zang) en drummer Dale Crover (aanwezig sinds 1984) zijn te beschouwen als de oerleden van de band, bassist Jared Warren en 'tweede drummer' Coady Willis traden toe in 2006.

Voordat het nieuwe album zal worden uitgebracht wordt er in de vorm van The Bulls & The Bees eerst nog een vijftrack EP als tussendoortje op de markt geslingerd. Het is een gratis te downloaden EP waarmee Scion A/V weer een leuk hebbedingetje tot zijn collectie mag rekenen. Op The Bulls & The Bees concentreert The Melvins zich vooral op waar ze het meest om geroemd worden, en naar mijn mening ook het beste in zijn. De band staat hoog aangeschreven als een enorme invloed op genres in de stoner, sludge, drone richtingen. Dit tussendoortje ronkt en knort er dan ook heerlijk op los, je hoeft echt niet per se Melvins fan te zijn om dit te waarderen.

Die twee drummers zijn meteen terug te horen in het inderdaad behoorlijk drum georiënteerde The War On Wisdom. Daarnaast springt ook de meerstemmige zang op deze track behoorlijk in het oor. Het is een voor Melvins begrippen eenvoudig, toegankelijk nummer, gewoon om er even in te komen. We Are Doomed verklapt al iets meer van de bedoelingen van de band: een zeven minuten lange groove, gebaseerd op de (sterke) ritmesectie, maakt hier een traag en donker nummer van. Gecombineerd met een erg basic, rauw geluid doet het z'n titel alle eer aan. Like!

Met Friends Before Larry en A Really Long Wait gaat de band overduidelijk op de experimentele tour. Met als basis de dubbele drum aanval, maken klanktapijtjes en noisy gitaargeluiden/feedback de dienst uit in eerstgenoemde. Om daarna naadloos over te gaan in het weirde A Really Long Wait. Geen drums, geen gitaren, maar ambient geluiden, aangevuld met vioolachtige klanken en freaky dromerige vocalen. Beetje psychedelisch wel. Een kijkje in de droomwereld van The Melvins? We hebben nu al wel wat uitersten van deze weirdo's (in de positive zin van het woord) mogen meemaken

Afgesloten wordt dan weer met zo'n sludgy track, National Hamster opent met heerlijk logge riffs, maar toont zich gaandeweg toch behoorlijk toegankelijk. Dat zit 'm denk ik vooral in de vocalen, hoewel de catchy hooks er zeker ook mogen zijn. In de basis gewoon heavy rock, maar dan toch echt Melvins-style! In slechts vijf tracks is deze band er toch aardig in geslaagd een representatief visitekaartje af te leveren en kan de nietsvermoedende (als die nog bestaan) luisteraar zich een aardig beeld vormen van deze aparte gasten. Voor de fans zal het niet meer zijn dan een tussendoortje, maar ook als zodanig nog echt wel de moeite waard.

?tumb=19728,400x400,melvins2