Loading...

Nederlandstalig Interview Seita door Blackfuel

Gepost in Nieuws door Chris van der Aa op 01-05-2009

Na het uiteenvallen van hun toenmalige bands Retturn en With Pride slaan begin 2007 de in Amsterdam woonachtige Brazilianen Dom Mura (drums) en Michel Gambini (zang, gitaar) de handen ineen en formeren de nieuwe band Seita. Al snel wordt de oefenruimte betrokken om te broeden op een stel agressieve metalsongs. Eenmaal uitgegroeid tot viertal wordt begin 2008 het resultaat van die inspanningen ingeblikt en levert de band eind vorig jaar in eigen beheer de indrukwekkende MCD ‘Imprint Forever’ af.

Met hun kolkende en groovende symbiose van snoeiharde death en thrash metal en bijtende hardcore houdt Seita het midden tussen Sepultura, Merauder en Pantera en produceert een sound met de impact van een mokerslag. Om een en ander toe te lichten, zitten Dom Mura en gitarist Edson Munhoz op een woensdagavond bij ondergetekende op de bank. Mijn eerste vraag aan beide heren is wat hen enige jaren geleden heeft doen besluiten hun thuisland in te ruilen voor een nieuw bestaan in Nederland.

Dom: “De wens om een band te beginnen is voor mij de reden geweest om Brazilië te verlaten en me elders te vestigen. In Brazilië is het namelijk heel moeilijk om dat te realiseren. Niet dat ik daar een beroerd leven leidde, maar de prijzen voor instrumenten en dergelijke zijn bijvoorbeeld erg hoog, terwijl de lonen juist erg laag liggen. Brazilië is in feite nog steeds een derdewereldland en dat zie ik ook niet zo snel veranderen. Het bestuur van het land is in en in corrupt en de kloof tussen arm en rijk is er enorm.”

“Oké, Sepultura is het wel gelukt om vanuit Brazilië naam te maken, evenals in mindere mate Krisiun en Eminence, maar dat zijn echt uitzonderingen. Bovendien hebben die bands er echt keihard voor moeten knokken. Toen ik de keuze maakte om te gaan emigreren, zat ik te twijfelen tussen de Verenigde Staten en Europa. Ik heb voor de laatste gekozen, omdat ik hier al een paar mensen kende, waaronder Michel die tien jaar geleden al naar Nederland verhuisde.”

Edson: “Ik wilde mijn horizon verbreden en ervaren hoe het leven er buiten Brazilië aan toegaat. Dus besloot ik mijn boeltje te pakken, me ergens anders te vestigen en een nieuw bestaan op te bouwen. Als je als inwoner van Brazilië iets wilt bereiken, zul je dat namelijk toch echt zelf moeten doen en bij voorkeur buiten Brazilië.”

Dom en Michel legden zo’n twee jaar geleden de basis voor de band.

Dom: “Zo’n tien jaar geleden, nog in Brazilië, speelden Michel en ik al samen in een band genaamd Clunck. Totdat Michel op een gegeven moment het aanbod kreeg om in de band Retturn te komen spelen en hij samen met de rest van die band naar Nederland verhuisde. Dit omdat hun label (Suburban, red.) daar gevestigd is. Ikzelf volgde een paar jaar later. Toen het na een paar jaar minder ging met Retturn kwamen ze weer terug naar Brazilië. Behalve Michel, die in Nederland bleef. Niet veel later liep mijn vorige band With Pride op zijn einde, waarop ik Michel heb benaderd met het idee een nieuwe band op te richten.”

“In plaats van de vrij standaard hardcore/punk die ik met With Pride speelde, gingen Michel en ik met Seita van meet af aan voor een veel agressiever geluid. Een combinatie van death, thrash en hardcore, zeg maar. We zijn vooral een grote fan van het soort metal dat halverwege de jaren negentig werd gemaakt door bands als Pantera, Sepultura en Machine Head. Na enige tijd hadden we een aantal nummers geschreven die naar ons idee goed genoeg waren om de oefenruimte te verlaten en zijn we op zoek gegaan naar bandleden.”

Het eerste bandlid dat werd ingelijfd is gitarist Edson Munhoz.

Edson: “De songs waren al geschreven toen ik bij de band kwam. Ik kende Dom en Michel al wel. Dom heb ik leren kennen op het Waterlooplein, waar we toentertijd beiden werkten en hij heeft me voorgesteld aan Michel. Zij wisten dus al dat ik gitaar speelde en nadat de eerste nummers klaar waren, vroeg Dom me om wat leads in te spelen. Zo ben ik in beeld gekomen. André (Sparta, red.), onze bassist, heb ik er vervolgens bij gehaald. Hij woont al zo’n achttien jaar in Nederland en heeft in Hoorn een tattooshop. Ik kwam daar voor een tatoeage en vertelde hem dat wij nog een bassist zochten. Hij liet me weten wel geïnteresseerd te zijn en na een auditie trad hij toe tot de band.”

Hoewel de nummers hier in Nederland zijn geschreven, heeft de MCD toch een typisch Zuid-Amerikaanse feel.

Dom: “We wonen nu weliswaar in Nederland, maar zijn allemaal opgegroeid in Brazilië. In al die jaren hebben we allerlei muziek opgepikt en dat neem je toch met je mee in je verdere leven. Het is in wezen een onderdeel van onze muzikale opvoeding. Sepultura was jaren terug de eerste band die niet alleen bewees dat ook Brazilianen metal kunnen maken, maar tevens een geslaagde mix van Braziliaanse ritmes en metal wist te brengen. Daarmee zijn ze een enorme inspiratie geweest voor talloze Braziliaanse bands en daar horen wij zeker ook bij.”

Het enige noemenswaardige minpunt aan ‘Imprint Forever’ vind ik de wat dunne productie. Zijn jullie het daarmee eens?

Dom: “De productie had inderdaad wel beter gekund. Dat ligt, denk ik, vooral aan het feit dat we de opnames in onze eigen oefenruimte hebben gedaan. Deze MCD is weliswaar vrij low budget, maar hebben we vooral gemaakt met het doel om onze naam te kunnen vestigen. Een volgende release gaan we zeker in een betere studio opnemen en we zullen dan ook veel meer aandacht besteden aan de kwaliteit van de productie.”

Met welke producer zouden jullie graag willen werken?

Dom: “Haha, dat is een lange lijst. Wie er bovenaan die lijst staat? Dat zijn namen als Colin Richardson, Andy Sneap en Zeuss. Maar we zijn realistisch genoeg om te beseffen dat we er als band nog lang niet aan toe zijn om met dergelijke grote namen te werken. Voor onze eerste full-length twijfelen we tussen drie opties. De eerste is Danny O’Really die, samen met Edson, onze MCD heeft gemixt. De tweede is Gail Liebling, die eerder al werkte met bands als God Dethroned en Aborted. Of we willen de plaat opnemen in de Excess Studio in Rotterdam. Het voornaamste is dat degene die de plaat gaat produceren goed bij de band past en ons geluid naar een hoger niveau kan tillen. We willen eind dit jaar met de opnames beginnen, zodat de plaat uiterlijk in februari volgend jaar kan verschijnen.”

Edson: “De nieuwe songs die we al geschreven hebben, zijn zowel wat agressiever als muzikaler. Maar de nieuwe plaat zal in ieder geval dezelfde vibe hebben als de MCD en een voortzetting zijn van dat geluid.”

Dom: “Als band evolueren we natuurlijk en dat zul je dan ook terughoren op de nieuwe plaat. In het begin schreven Michel en ik de nummers, maar nu doen we dat met zijn vieren. Daardoor klinken de nummers die we met zijn vieren hebben geschreven veel completer.”

Is er na het uitbrengen van ‘Imprint Forever’ contact geweest met labels?

Dom: “We hebben presskits gestuurd naar zo’n beetje alle relevante metallabels. Century Media, Nuclear Blast, Listenable, Relapse, noem maar op. Niet zozeer in de hoop daarmee een platendeal te scoren, maar meer om die labels op de hoogte te brengen van ons bestaan. Er is dan ook niets concreets uitgekomen, maar een aantal labels hebben ons wel laten weten dat ze ons in de gaten zullen houden. Na de release van ons full-length debuut zouden we echter graag met een label willen samenwerken, want dat werkt natuurlijk wel een stuk makkelijker.”

Waar staat de naam Seita eigenlijk voor?

Edson: “Seita is Portugees voor sekte. Ik heb die naam bedacht naar aanleiding van een expositie die ik een tijd geleden heb bezocht van een Amerikaanse kunstenaar. Mijn aandacht werd daar gegrepen door een fascinerend kunstwerk dat ‘Seita’ heette en ik bedacht me toen dat dat een goede bandnaam zou zijn. Omdat het staat voor een onvoorwaardelijk geloof in iets dat niemand kan breken. Net zoals wij volledig geloven in deze band.”

Dom: “Je kan bij een sekte denken aan een groep freaks die zich verstoppen in een kelder in afwachting van de Apocalyps, maar voor ons betekent het juist iets positiefs. Zo kan het ook staan voor een stam zoals Indianen die hadden. We vermijden echter het woord ‘tribe’, om elke vergelijking met Sepultura of Soulfly te voorkomen. Wij doen liever ons eigen ding.”

Seita

http://www.beyondthechaos.com

Gerco Zwiers @http://www.blackfuel.nl/

Seita [BR]