Loading...

Flying Colors - Flying Colors

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 25-04-2012

Tracklist

1. Blue Ocean
2. Shoulda Coulda Woulda
3. Kayla
4. The Storm
5. Forever in a Daze
6. Love Is What I’m Waiting For
7. Everything Changes
8. Better Than Walking Away
9. All Falls Down
10. Fool in My Heart
11. Infinite Fire

Het begon allemaal als een simpel ideetje: zet een stel virtuoze muzikanten en een popzanger bij elkaar, en laat ze new-fashion muziek gaan maken op een ouderwetse manier. De muzikanten waren snel gevonden, allen die hun sporen al ruimschoots verdiend hebben bij niet de minste bands: Dream Theater (Mike Portnoy), Spocks Beard (Neil Morse), Deep Purple (Steve Morse), Dixie Dregs (Dave LaRue). Een geschikte zanger vinden bleek echter moeilijker. Mike P. wist nog wel een zanger: Casey McPherson (Alpha Rev), hij bleek de geschikte man om dit vijftal compleet te maken.

Alle ingrediënten aanwezig, band, producer(Peter Collins, Rush, Bon Jovi); het enige dat nog moest gebeuren was het schrijven van nummers, en het opnemen en mixen ervan. Begin 2011 kwamen ze voor een periode van negen dagen bijeen, om dit alles voor elkaar te krijgen. Na dag één was Kayla geschreven en Blue Ocean bijna. De chemie werkte. Na de negen dagen was alle muziek opgenomen, later zijn in vijf dagen de zang en extra's opgenomen. Het mixen is gedaan door Michael Brauer (Coldplay, Rolling Stones, Bob Dylan), die heeft alle ontelbare geluidssporen en interessante texturen tot een kwalitatief mooi album gebakken.

Nu de muziek zelf. Het album begint als een jamsessie die overgaat in Blue Ocean. Een lekker basloopje dat het hele nummer doorloopt. Een lekker catchy nummer dat meteen de toon zet voor de rest van het album. Lekkere muziek, lichte prog, wat pop met de warme southern aandoende stem van McPherson. Bands als Pink Floyd, Kansas of zelfs Toto komen boven borrelen in de mix.

Stuk voor stuk staan de muzikanten voor kwaliteit, zelfs Portnoy kan zich goed inhouden. Hij mag zelf de lead zanger zijn op Fool In My Heart (een lange droom eindelijk in vervulling), een groot zanger zal hij nooit worden, maar het past goed bij de rest. Na enkele wat ingetogener nummers, Love is what I’m waiting for, Everything Changes en Better Than Walking Away wordt het gas wat hoger gedraaid en laten ze allemaal horen wat ze kunnen, wat ze later bij Infinite Fire nog een keer doen alleen dan wat rustiger.

Al met al een goede plaat, met een schitterende hoes, die menig prog/symfo fan zal aanspreken.

Casey McPherson - zang, gitaar

Steve Morse - gitaar

Mike Portnoy - drums, zang

Dave LaRue - bas

Neil Morse - toetsen, zang