Loading...

Jess And The Ancient Ones - Jess And The Ancient Ones

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-05-2012

Tracklist

01. Prayer for Death and Fire
02. Twilight Witchcraft
03. Sulfur Giants (Red King)
04. Ghost Riders
05. 13th Breath of the Zodiac
06. Devil (in G minor)
07. Come Crimson Death

Jess And The Ancient Ones is een occulte rock band uit Kuopio, Finland. Deze zevenkoppige entiteit werd gebaard door twee (on)gelovige Thomassen (Corpse en Fiend) met als doel de muzikale zoektocht naar magische sferen in en vooral voorbij het alledaagse. Al dan niet gebaseerd op persoonlijk occulte ervaringen van de schrijvers levert dit in elk geval een mystieke sfeer en gekende occulte rock/metal op. Na wat singles en aanverwanten komen Jess en haar gezelschap hier met het self titled volwaardige debuutalbum.

Met vocaal talent en frontvrouwe Jess als boegbeeld en een drietal gitaristen in de gelederen is de vergelijking met The Devil's Blood al gauw gemaakt, een vergelijking die ik niet eens ga proberen te ontkrachten. Retro/occulte rock/metal is in, wat er voor zorgt dat uit allerlei grotten en vanonder stenen van waar dan ook van deze aardkloot deze muziek opborrelt. Dat Jess And The Ancient Ones weten waar Abrahams muzikale mosterd te halen is bleek al uit een cover van de in deze context legendarische band Coven (White Witch Of Rose Hall), die de band nog niet zo lang geleden op single vereeuwigde (als b-kantje).

Normaliter lust ik wel pap van bands die opereren in dit genre, Jess And The Ancient Ones vormt daar geen uitzondering op. De grote aantrekkingskracht zit 'm in de pakkende melodieën, refreintjes die zo catchy zijn dat je wel mee moet swingen, deinen, neuriën, whatever. De driedubbele gitaarsalvo's die met regelmaat worden afgevuurd doen de rest. Belangrijkste verschil met The Devil's Blood is dan in elk geval dat Jess And The Ancient Ones nadrukkelijk de beschikking heeft over een toetsenist. Dat orgel versterkt dan ook heel erg het seventies gevoel en heeft daarmee zeker ook raakvlakken met een band als Ghost.

Vanaf de eerste tonen van opener Prayer For Death And Fire laat de muzikale koers niets aan onduidelijkheid over, en heeft de band mij te pakken. En zijn de overeenkomsten met voornoemde bands niet te vermijden. Luister bijvoorbeeld maar eens naar een nummer als Ghost Riders, deze is exemplarisch voor het album en de muziek van Jess en de haren. De eenvoudige maar doeltreffende drumpartijen, catchy gitaarriffs, ondersteunende laagjes van het orgel en pakkende zang. Verslavend toegankelijk met een 'stoute', wat donkere ondertoon. En zo retro als de pest. Het wordt nergens echt hard, nauwelijks (heavy) metal te noemen, al zitten er wel wat invloeden in van de vroege NWOBHM. Voor alles occulte (hippie) rock.

Jess - Vocals

Thomas Corpse - Guitar

Thomas Fiend - Guitar, vocals

Von Stroh - Guitar

Fast Jake - Bass

Abraham - Keyboards

Yussuf - Drums, percussion