Loading...

Grim Ordeal - Demo 2011

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-05-2012

Tracklist

01. Pandemic
02. In Blood We Trust
03. My Kingdom

De grond van Deventer en omgeving bevat blijkbaar aardig wat grondstoffen om goede metal in te planten. Grim Ordeal is er weer zo eentje, een (inmiddels niet meer zo) nieuwe band die weet wat er van moderne metal gevraagd wordt. Zo veel mogelijk op het podium staan om ervaring op te doen is het devies. De band is in 2009 begonnen en heeft in de loop van 2011 een drietrack demo opgenomen om wat meer de aandacht op zich te vestigen. Met de belofte van een volledige cd in het verschiet en het aanstaande optreden als support voor Sacred Reich (23 juni, Hedon, Zwolle) wil ik als mosterd na de smakelijke maaltijd Grim Ordeal en hun demo alsnog de welverdiende aandacht geven.

Modern en metal zijn inderdaad als sleutelwoorden van toepassing op Grim Ordeal. Hun muziek bevindt zich ergens op de scheidslijn van (lekkere harde) thrash, groove metal en hard/metalcore. Dat laatste aspect sleep ik er met de lange haren bij, voornamelijk vanwege de ruige vocalen, die bij een stevige hardcore band zeker niet zouden misstaan. Maar ook de hoekige tempowisselingen (ik vind breakdown nog steeds een vies woord) staan model voor allerlei eigentijdse muzikale varianten die eindigen op -core.

Als referentie denk ik vooral aan een band als Machine Head. Luister maar eens naar In Blood We Trust, dat nummer heeft dezelfde kenmerken als waar die band zo bekend mee geworden is. Zonder dat ik daarmee Grim Ordeal van kopieerwerk wil betichten overigens. Hoewel het in de harde sector tegenwoordig al moeilijk genoeg is om een eigen gezicht te creëren, is Grim Ordeal een aardig eind op weg. De technische vaardigheden zijn zeker aanwezig, ook enthousiasme spat van de demo af. Juist de voor deze muziek wat eigenzinnige vocalen en het niet vastpinnen op een enkele stijl zorgen ervoor dat de band aan een eigen smoel kan gaan bouwen.

De (slechts) drie tracks laten op mij in elk geval een erg goede indruk achter. Het thrasht, het groovet, het beukt. Straight forward, kneiterhard, in your face. Zo strak als een ... nou ja, vul zelf maar in voordat ik in allerlei clichématige seksuele toepassingen verval. Dat de demo qua geluid trouwens ook klinkt als een klok mag zeker niet onvermeld blijven, en is het bewijs dat met een beetje aandacht en liefde voor je muziek, je jezelf als band op deze manier prima kunt profileren. Ik kijk erg uit naar 23 juni. Hoewel 1 van m'n all time favorieten zal Sacred Reich me niet meer verrassen, aan Grim Ordeal de schone taak om mij die avond uit m'n schoenen te blazen.

Otto Donk - zang

Bram Bergevoet - gitaar

Raymond Groenink - gitaar

Bryan Zwiers - bas

Rob Pol - drums