Loading...

Skeletal Remains - Desolate Isolation [Demo MC]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-06-2012

Tracklist

01. Desolate Isolation
02. Traumatic Existance
03. Sub-Zero Termination
04. Chronic Infection (Pestilence cover)

Skeletal Remains (na in eerste instantie heel even Anthropophagy te heten) is een jonge band afkomstig uit het zonnige Californië. Maar zoals de bandnaam al doet vermoeden brengt de band allesbehalve vrolijke muziek. Inderdaad, ouderwets doodsmetaal is wat de jongelingen ons voorschotelen. Als ik het aan de hand van de foto's zo inschat is de muziek waar zij aan refereren zo'n beetje ontstaan in de zelfde jaren als deze jongens geboren zijn, zo eind jaren '80, begin jaren '90. De band bestaat net een jaar en debuteert met viertrack demo Desolate Isolation. Oorspronkelijk alleen verkrijgbaar op tape (jawel!) is de demo nu ook op cd uitgebracht door FDA Rekotz.

Om het de reviewer makkelijk te maken de muziek van Skeletal Remains ergens mee te vergelijken hebben ze gelijk maar een cover van hun blijkbaar grote voorbeeld opgenomen. Chronic Infection van het Pestilence album Consuming Impulse (1989) is de afsluitende track van de demo. Om de vergelijking dan maar helemaal af te maken: die vinden we vooral in de vocalen. Zanger Chris Monroy klinkt net zo ziek als Martin van Drunen in z'n beste (slechtste?) dagen.

Op het moment dat de demo aftrapt met titelnummer Desolate Isolation lijkt het net of ik een tijdmachine uitstap en ben beland ergens rond 1990. Want de muziek die ik hier voorgeschoteld krijg lijkt rechtstreeks uit de beginjaren van de deathmetal te zijn weggesleurd. En dat geldt niet alleen voor de muziek op zich, maar ook voor de bijbehorende productie. Die is (ik neem aan met opzet) zo lo-fi gehouden dat het klinkt alsof de opnamen echt uit 1988 of zo stammen (vooral het rammelende-potten-en-pannen drumwerk doet erg nostalgisch aan, en dit is niet eens Metallica's St. Anger) .

Ik kan deze muziek zeker wel waarderen. Zelfs de vreselijk lelijke fade out van Traumatic Existance kan ik ze dan ook met gemak vergeven. Vooral dat een stel, met alle respect, snotneuzen er anno 2012 nog op deze manier, met deze muziek vandoor gaat. Inderdaad, deze muziek kunnen we inmiddels dromen, qua originaliteit verdient Skeletal Remains hier een dikke onvoldoende. Maar daar gaat het helemaal niet om, deze old school death wordt met hart en ziel gespeeld door oprechte liefhebbers die daarmee hun 'oude' helden willen eren. En daar lijkt me niks mis mee. Bovendien wordt de redelijk technisch in elkaar zittende muziek ook gewoonweg goed uitgevoerd. Skeletal Remains heeft absoluut potentie!

Overigens schijnt er in het najaar een volwaardig album van Skeletal Remains te moeten gaan verschijnen; ik ben benieuwd!

Chris Monroy - Guitar/Vocals

Adrius Marquez - Bass

Christian Reyes - Drums

Adrian Obregon - Guitar