Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Triunity - Triunity

Gepost in Reviews door Geert van der Laan op 10-07-2012

Tracklist

01. Up The Rivers Of The North
02. The Volga
03. North The Boundless
04. My Autumn
05. Morning
06. Ashes
07. O There On The Mountain
08. Over The River, Through The Woods (A Swallow Flew)
09. O The Spring Is In A Field

Triunity is een conceptueel split-album en betreft een samenwerking van drie Slavische bands afkomstig uit Rusland, Wit-Rusland (Belarus) en Oekraïne. Het idee hierachter is het uitdragen van een eenheid in historie en cultureel erfgoed, maar ook het onderstrepen van de nagelaten invloeden uit ieder individueel land. Ondanks de grenzen tussen de buurlanden is er sprake van een heftige onderlinge band en in dit perspectief wordt Triunity als eenheidsvisie geplaatst.

Oprich, een band waarvan het debuutalbum in 2010 is uitgebracht, wordt het eerst aan de tand gevoeld. Er wordt een leuke sfeer neergezet met aanstekelijke melodieën en het gebruik van een fluit en akoestisch getokkel op het juiste moment. Slaggitaar weet prima ritmes eruit te gooien en de drums houdt zich vooral bij een rustig tempo. Al met al zeker een goed begin van het album te noemen.

Aansluitend zet Piarevaracien de eerste noten in op klassiek gitaar. De metal is hierbij zo goed als verdwenen. Bedeesde folkmuziek wordt in alle rust overgebracht en het vormt ook meteen het rustpuntje op deze split-cd. Het klinkt allemaal heel sfeervol maar als de zanger zijn keel opengooit, wat door de muziek loopt te brommen en bij vlagen zelfs vals klinkt, dan is het best even slikken geblazen. Muzikaal klinkt het allemaal ook vrij bekend en valt er verder weinig spannends te bespeuren.

Het laatste woord is aan Chur wat een solo-project is van Evgen Kucherov alias Chur, die alle instrumenten zelf heeft ingespeeld en ook de vocalen doet. Hierbij zijn tevens de metal-invloeden weer terug. De muziek is meer vergelijkbaar met Oprich en dan te bedenken dat hij dit even in zijn uppie voor elkaar krijgt. Ook hier blijft de zang een kwestie van smaak, al is het hier beter behapbaar vanwege de dubbele zanglijnen die dit wat rechtzetten. De variërende opbouw en mooie klanken geven het een mooi gevoel mee. Aparte zangmanieren worden toegepast wat het ook echt een culturele vibe meegeeft.

Het blijft een leuk initiatief om als collega muzikanten uit omringende buurlanden de krachten te bundelen voor een concept plaat. Het jammerlijke is dat het niveau van alle bands niet helemaal op één lijn ligt en dan valt met name de rustpauze in het midden van Piarevaracien mijns inziens een beetje buiten de boot. Daarentegen heeft de folk-liefhebber weer een leuk plaatje om naar uit te kijken met het werk van maar liefst drie bands.