Loading...

CiLiCe - Deranged Headtrip

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-07-2009

Tracklist

01. God of Lies
02. Left Hemisphere
03. Right Hemisphere
04. Mental Breakdown
05. Drone
06. Golem Servants
07. Chernobyl
08. MaLiCe
09. Psychotic Mindwarp

CiLiCe is een mooi voorbeeld van hoe je als band op de “ouderwetse” manier kunt komen bovendrijven. Hoewel de band momenteel op alle mogelijke formats via het net bereikbaar is, heeft CiLiCe niet via allerlei my-space-achtige methoden naam gemaakt. Nee, zij deden dit op de manier zoals bands dat voor dat tijdperk ook moesten doen: hard werken en er zelf alle energie in steken. Samengekomen na onder anderen het uiteenvallen van Orphanage besloten de vier muzikanten die CiLiCe zouden gaan vormen eerst maar eens een demo op te nemen in een zelfgebouwde(!) studio. En daarna? Spelen, spelen en nog eens spelen.

Ervaren als de muzikanten al waren met hun vorige bands, bleek dit de manier om CiLiCe op de kaart te zetten. Ruim honderd shows over zo'n beetje de halve aardbol (denk behalve West- en Oost Europa ook aan bijvoorbeeld Brazilië) hebben ervoor gezorgd dat geen enkele zichzelf respecterende headbanger meer om deze band heen kan. Alsof dat niet genoeg was verscheen eerder dit jaar het debuut van CiLiCe: Deranged Headtrip, gevolgd door, inderdaad, een uitgebreide Europese tour. Het tekent de band dat ze voor hun cd weer alles zelf gedaan hebben: de opnames, mix, het artwork en bedenk het allemaal maar. Het tekent ook de lafheid van de platenmaatschappijen dat ze dit weliswaar kant-en-klare, maar eigenzinnige product niet aandurfden. Uiteindelijk werd onderdak gevonden bij het Nederlandse PMM Records.

Is het dan zo bijzonder wat CiLiCe te bieden heeft? Eerlijk gezegd: ja. En hiermee zijn we aanbeland bij de muziek van dit bijzondere gezelschap. Overal moeten tegenwoordig labeltjes opgeplakt worden in de muziekbusiness, dus maakt CiLiCe “mad math metal” volgens de officiële kanalen. Nou, dat zal dan wel. Al een paar keer is hierboven aangehaald de tomeloze werklust en energie van de band. En precies dat hoor je ook terug in de muziek: energie is ook het sleutelwoord voor de muziek van CiLiCe, die verder gekenmerkt wordt door zeker niet standaard ritmes, onnavolgbare tempowisselingen, een heerlijke vette groove en vooral de veelzijdige, vaak over the top vocalen.

Hoewel de band zelf wel wat invloeden noemt laat ik die bewust achterwege, omdat ik vind dat daarmee de band tekort gedaan wordt. Eentje wil ik er echter wel uitpikken omdat die wat mij betreft veelzeggend is: Mike Patton, en daaraan gekoppeld Mr. Bungle. Met name de verspringende ritmes en de vocale acrobatiek zijn in beide bands volop aanwezig. Luister maar eens naar het duo Left/Right Hemisphere, heerlijke uitbarstingen! Of neem de opener en laat je verrassen door de diversiteit in zangstijlen. En niet te vergeten het hysterisch aandoende Mental Breakdown of het wat afwijkende (elektronica!) Drone. Ach, eigenlijk zijn al mijn bespiegelingen overbodig, de muziek van CiLiCe is nog meer overdonderend wanneer je totaal niet weet wat je te wachten staat. Luister en oordeel zelf zou ik zeggen.

Daniël de Jongh - Vocals

Theo Holsheimer - Guitars

Remco van de Spek - Guitars

Philipp Moser - Drums