Loading...

CiLiCe - Deranged Headtrip

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-07-2009

Tracklist

01. God of Lies
02. Left Hemisphere
03. Right Hemisphere
04. Mental Breakdown
05. Drone
06. Golem Servants
07. Chernobyl
08. MaLiCe
09. Psychotic Mindwarp

CiLiCe is een mooi voorbeeld van hoe je als band op de “ouderwetse” manier kunt komen bovendrijven.. Hoewel de band momenteel op alle mogelijke formats via het net bereikbaar is, heeft CiLiCe niet via allerlei my-space-achtige methoden naam gemaakt. Nee, zij deden dit op de manier zoals bands dat voor dat tijdperk ook moesten doen: hard werken en er zelf alle energie in steken. Samengekomen na onder anderen het uiteenvallen van Orphanage besloten de vier muzikanten die CiLiCe zouden gaan vormen eerst maar eens een demo op te nemen in een zelfgebouwde(!) studio. En daarna? Spelen, spelen en nog eens spelen. Ervaren als de muzikanten al waren met hun vorige bands, bleek dit de manier om CiLiCe op de kaart te zetten. Ruim honderd shows over zo'n beetje de halve aardbol (denk behalve West- en Oost Europa ook aan bijvoorbeeld Brazilië) hebben ervoor gezorgd dat geen enkele zichzelf respecterende headbanger meer om deze band heen kan. Alsof dat niet genoeg was verscheen eerder dit jaar het debuut van CiLiCe: Deranged Headtrip, gevolgd door, inderdaad, een uitgebreide Europese tour. Het tekent de band dat ze voor hun cd weer alles zelf gedaan hebben: de opnames, mix, het artwork en bedenk het allemaal maar. Het tekent ook de lafheid van de platenmaatschappijen dat ze dit weliswaar kant-en-klare, maar eigenzinnige product niet aandurfden. Uiteindelijk werd onderdak gevonden bij het Nederlandse PMM Records.

?tumb=2830,400x300,CiLiCe_pict

Is het dan zo bijzonder wat CiLiCe te bieden heeft? Eerlijk gezegd: ja. En hiermee zijn we aanbeland bij de muziek van dit bijzondere gezelschap. Overal moeten tegenwoordig labeltjes opgeplakt worden in de muziekbusiness, dus maakt CiLiCe “mad math metal” volgens de officiële kanalen. Nou, dat zal dan wel. Al een paar keer is hierboven aangehaald de tomeloze werklust en energie van de band. En precies dat hoor je ook terug in de muziek: energie is ook het sleutelwoord voor de muziek van CiLiCe, die verder gekenmerkt wordt door zeker niet standaard ritmes, onnavolgbare tempowisselingen, een heerlijke vette groove en vooral de veelzijdige, vaak over the top vocalen. Hoewel de band zelf wel wat invloeden noemt laat ik die bewust achterwege, omdat ik vind dat daarmee de band tekort gedaan wordt. Eentje wil ik er echter wel uitpikken omdat die wat mij betreft veelzeggend is: Mike Patton, en daaraan gekoppeld Mr. Bungle. Met name de verspringende ritmes en de vocale acrobatiek zijn in beide bands volop aanwezig. Luister maar eens naar het duo Left/Right Hemisphere, heerlijke uitbarstingen! Of neem de opener en laat je verrassen door de diversiteit in zangstijlen. En niet te vergeten het hysterisch aandoende Mental Breakdown of het wat afwijkende (elektronica!) Drone. Ach, eigenlijk zijn al mijn bespiegelingen overbodig, de muziek van CiLiCe is nog meer overdonderend wanneer je totaal niet weet wat je te wachten staat. Luister en oordeel zelf zou ik zeggen.

Goed, genoeg geluld nu, althans door mij, laten we nu de band zelf maar eens aan het woord laten. Aan de hand van een aantal steekwoorden willen we wel eens van CiLiCe zelf horen hoe ze tegen een aantal zaken aankijken. Aan het woord Theo Holsheimer:

CiLiCe, de naam:

Het stamt uit de tijd dat het bekende boek van Dan Brown "de Da Vinci Code" erg in trek was. Daniël had het boek gelezen en kwam het woord Cilice tegen. De betekenis van CiLiCe refereert aan de katholieke zelfkastijdinggordel, een band met metalen punten aan de binnenkant, die katholieke monniken om hun bovenbeen droegen en behoorlijke wonden veroorzaakten. De betekenis van het woord was in onze ogen bijzonder ziek, wat volgens ons wel goed matchte met onze muziek.

CiLiCe, de band:

We draaien allemaal al een tijd mee in het clubcircuit. Ikzelf heb een switch gemaakt vanuit de funkscene, met Mendoza Dance Parti heb ik 5 albums opgenomen , naar de metal scene. Eerst met het ongeleide neder-rap-hardcore projectiel N3uk! , daarna met Orphanage.

Remko van der Spek, van huis uit gitarist, speelde 6 jaar lang bas bij Orphanage en produceerde tevens het laatste album Driven. Daniel de Jongh heeft jaren lang met de nu-metal band Smogus de podia onveilig gemaakt. Philipp Moser heeft hier in Amsterdam aan de jazz afdeling van het conservatorium gestudeerd.

Ik liep allang rond met het idee om een nieuwe band te formeren. Toen Orphanage de handoek in de ring gooide was het mij en Remko duiderlijk om de daad bij het woord te voegen. Wij hadden beiden al veel materiaal geschreven. Ook Daniels band Smogus stopte op dat moment. Philipp, ontmoet via een bevriende drummer, bleek de perfecte schakel te zijn.

CiLiCe, do it yourself:

Je kan wel zeggen dat we totaal do it yourself zijn. Vanaf het moment dat we compleet waren was het ons duidelijk dat we zo snel mogelijk de boer op moesten en een album moesten gaan opnemen. Na de eerste shows hebben we een break genomen en een maand lang als bezetenen onze oefenruimte verbouwd. Een betonnen ruimte die we geluidsdood moesten maken. Philipp heeft hier zijn drums zelf opgenomen. De gitaren hebben we thuis in onze homestudios opgenomen en vervolgens in de oefenruimte door een diezel amp en mesa boogie kast gehaald. Remko heeft hier de vocalen met Daniel opgenomen. Vervolgens hebben Philipp en Remko zich bezig gehouden met het editten en vervolgens heeft Remko de tracks thuis gemixt. De rest van de band heeft vanaf dat moment bewust wat afstand genomen, alleen af en toe een beetje bij gestuurd.

CiLiCe, het podium:

Een band heeft bestaanrecht als hij speelt. Vanaf het moment dat we compleet waren hebben we in drie weken tijd een set ingestudeerd en deden we al onze eerste show. De metalscene is plaatselijk klein maar globaal groot, daar zijn we ons zeer bewust van, vandaar dat we ons gelijk al op het buitenland gericht hebben. Van het ene komt het andere, inmiddels 250 shows achter de rug in slechts drie jaar tijd. Twintig europese landen getourd en zelfs Brazilie aangedaan. Het gaat zelfs zover dat we een omgekeerde situatie hebben gecreerd, we hebben meer shows in het buitenland dan in Nederland gedaan, met alweer veel nieuwe tours op stapel. Tijd om ook meer Nederlandse podia en festivals te gaan doen haha.

CiLiCe, Deranged Headtrip:

Het materiaal voor dit album was al voor een overgroot gedeelte al geschreven door Remko en mij. Kwestie van de bal in koppen vanaf het moment dat de samenstelling compleet was. Geld om een studio te huren hebben we niet dus moet je zelf de mogelijkheid creeren om opnamens mogelijk te maken, vandaar het verbouwen van de oefenruimte. Opnemen doe je gewoon op een laptop, microfoons kun je lenen, huren en we hadden zelf al een collectie bruikbare microfoons. Remko heeft de know how en de oren om een goed produkt te mixen en wij zijn allen zelf kritish genoeg om het geheel te beoordelen.

Dat het album zo goed ontvangen is heeft ons zeer positief gestemd. Wij waren absoluut niet bezig met wat de buitenwereld er nou van zou vinden, wel vonden we belangrijk om onze ideeen zo overtuigend mogelijk vast te leggen. Na onze vele shows hebben we ook wel een schare fans gekregen die om een album vroegen. De videoclip die op het album staat is een live footage van de song God Of Lies. Zo deden we in 2008 een twee maanden tour door Europa en is deze song met behulp van een eenvoudige fotocamera op vele plekken geschoten. Ik heb dit geheel gemonteerd tot de clip. Op onze link http://link.cilicemusic.com/ kun je tevens de codes van Deranged Headtrip banners en clip copieren, leek ons een leuk idee.

Het fantastische artwork is gedaan door Sicknificant (Jurriaan Verdoold), een vriend van ons. Hij heeft de vrije hand gekregen en we kunnen ons geen beter resultaat toe wensen.

CiLiCe, de energie:

We zijn down to earth rustige gasten maar als we op het podium staan braken we onze strak georganiseerde teringherrie uit over het publiek. De muziek klinkt misschien complex, maar voor ons is het gesneden koek, beuken met die zooi. Niks geen geneuzel met gitaren onder de oksel maar gaan met die banaan.

CiLiCe, de toekomst:

Meer albums uitbrengen, wereldwijd touren en de gages opkrikken haha.

?tumb=2830,300x400,P1020231

Daniël de Jongh - Vocals

Theo Holsheimer - Guitars

Remco van de Spek - Guitars

Philipp Moser - Drums