Loading...

Black Star Riders - The Killer Instinct

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-03-2015

Tracklist

01. Killer Instinct
02. Bullet Blues
03. Finest Hour
04. Soldierstown
05. Charlie I Gotta Go
06. Blindsided
07. Through The Motions
08. Sex, Guns & Gasoline
09. Turn In Your Arms
10. You Little Liar

Twee jaar geleden debuteerde Black Star Riders met het album All Hell Breaks Loose. Voor diegenen die daar nog behoefte aan hebben: van alles over de achtergrond van deze voortzetting van het Thin Lizzy erfgoed kun je daar lezen. Inmiddels verscheen een tweede album van deze veredelde maar zeer respectvolle tributeband: The Killer Instinct.

Vooropgesteld: de kwaliteit van het gebodene staat buiten kijf. Hier zijn rasmuzikanten - hardrockers in hart en nieren aan het werk. Maar van spannende muziek of een verrassende insteek kan natuurlijk geen sprake zijn. En ondanks alle kwaliteiten - ook ik ben oprecht gek op dit soort muziek - is Black Star Riders natuurlijk gewoon een one-trick-pony. Deze band wordt geacht het legendarische Thin Lizzy in ere te houden, en doet dat dan ook met verve.

Vanaf de eerste tonen van het openende titelnummer en het vervolg Bullet Blues zijn de bedoelingen al overduidelijk. Ricky Warwick is net geen Phil Lynott, maar weet het gevoel behoorlijk te benaderen. Ook de overbekende gitaarharmonieën klinken herkenbaar, maar vormen hier een onmisbaar element. Eigenlijk steekt alleen de ritmesectie hier schraal bij af: degelijk, maar geen onuitwisbare indruk achterlatend.

Net als op het eerste album is ook hier weer een nummer aanwezig dat de Ierse/folk-roots van de oorspronkelijke band laat horen: Soldierstown voldoet hier helemaal aan, en zal menig oudere luisteraar wel even doen slikken van nostalgie. Verder wisselt het album af van een pakkende (pop-)rock track als Finest Hour, inclusief shananana in de tekst, tot 'serieuze' heavy rock als Sex, Guns & Gasoline - jammer van die platte titel, maar stiekem best een lekker nummer.

Er wordt afgesloten met het eigenwijze You Little Liar, een beetje een afwijkend nummer op deze plaat. Weliswaar met veel van dezelfde herkenbare kenmerken, maar stiekem toch ook wel afwijkend. Zonder dat ik daar precies de vinger op kan leggen. Hoe dan ook is The Killer Instinct een klassiek hardrockalbum dat de liefhebber met een gerust hart kan aanschaffen, of je nou wel of geen feeling hebt met het oude Thin Lizzy. Want ook zonder de bijbehorende sentimenten is dit gewoon een album dat met hart en ziel is volgespeeld door klasse-muzikanten.

Ricky Warwick - zang

Damon Johnson - gitaar

Scott Gorham - gitaar

Robbie Crane - bas

Jimmy DeGrasso - drums