Loading...

Nightwish - Élan

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 03-03-2015

Tracklist

01. Élan
02. Sagan
03. Élan (Alternate Version)
04. Élan (Radio Edit)

Eén van de meest verwachte albums van het jaar moet toch wel Endless Forms Most Beautiful zijn van Nightwish. Het album moeten we nog op wachten tot het einde van de maand, maar de eerste single, Élan, is al binnen! Hierop zijn maar liefst 3 versies van deze meeslepende single te vinden, en een extra track genaamd Sagan.

Élan zelf is wat je noemt een standaard voorbeeld van een simpele, maar catchy single. Ik hoor veel mensen zeggen dat het eigenlijk een verdunde versie is van Last of the Wilds, maar dan met tekst. Ik kan horen waar men dat vandaan haalt. Troy’s fluitje is alom te horen in een lekker folky deuntje. Het hele plaatje ademt zorgeloosheid en vrede, met de gitaren rustig op de achtergrond en Floor’s upbeat stem in de spotlight. Niets stevigs, maar gewoon een lekker feel-good nummer. De bijbehorende clip versterkt dit gevoel met heerlijke nostalgie en emotie. Die dansende oudjes aan het eind doen het ‘em helemaal. Zo schattig!!

Sagan geeft ons een echte voorproef van het opkomende album, wat tekstueel draait om de groten van moderne wetenschap. De ontdekkers van de aarde, het avontuur dat het meebrengt. Sagan is namelijk een hommage aan Carl Sagan, waarvan wikipedia mij snel verteld heeft dat het een bekende astronoom is die blijkbaar heel wat bijgedragen heeft in wat we heden ten dage weten over onze kosmos.

Het nummer zelf vat zowel tekstueel als muzikaal ook prachtig dit thema samen. Wat vlotter als Élan, maar nog steeds geen heavy stuff. Wel vleugjes avonturenfilmscore, hier en daar wat space-achtig en lekker meezingbaar.

De alternatieve versie van Élan is andere koek! Haast sprookjes/spookachtig, met een knipoog naar het freakshow thema van voorgaand album Imaginaerum. De gitaren zijn weggelaten, een extra drumbeatje is toegevoegd en wat overblijft is een spannend filmscore-achtig iets waar vooral de vocalen extra naar voren zijn gehaald.

De radio -edit spreekt voor zich. Zelfde nummer, ietsje korter (minus intro). Het blijft een lekker plaatje! Beetje repetitief na meerdere luisterbeurten misschien, maar her blijft me een lekker gevoel geven. Wel hoorde ik dat men niet het aankomende album moet beoordelen op deze softe single. Endless Forms Most Beautiful belooft weer een beukend plaatje van astronomisch formaat te worden. Ik kan ook niet wachten tot ik deze onder de loep mag nemen! Tot dan, is er het zoete Élan om het geduld te bewaren.

Floor Jansen - vocals

Tuomas Holopainen - keyboards

Marco Hietala - bass, vocals

Emppu Vuorinen - guitars

Jukka Nevalainen - drums

Troy Donockley - pipes, flutes, whistles